צילום: דליה שמש אחדות צילום: דליה שמש אחדות

הממולאים של אמא של דליה

מדהים לראות איך כמעט כל תרבות בעולם גילתה את העונג הטמון באורז דביק. והפעם: המתכון הבלתי נשכח של יפה שמש לממולאים פרסיים – דולמה

אז אחרי שפרסמתי פה את העיג'ה של דליה, ושלחתי לה את הלינק, היא אמרה: "תגידי, ואיך זה שאת לא כותבת על הממולאים של אמא שלי? אני אביא לך לטעום!", הבטיחה, קיימה והתייצבה במשרד עם סיר ביד. "אין ממולאים טעימים כמו של אמא שלי", היא פסקה, ואני נאלצתי להסכים. יש סירים שיכולים לגרום לאנשים להגיע לדמעות, וזה אחד הסירים הללו. כי הוא אמיתי, וביתי, ופשוט, וחף ממניירות, וכל קיפול של עלה רווי בתשומת לב ואהבה, וכל גרגר אורז דביק בדיוק במידה הנכונה (ומדהים לראות איך זה שכמעט כל תרבות בעולם גילתה את העונג הטמון באורז דביק וייצרה ממנו מאכל אחר שונה לחלוטין, מניגרי וסושי יפנים, דרך "סוטלץ" פודינג אורז טורקי, ריזוטו איטלקי ועד מנגו סטיקי רייס תאילנדי). "זה נקרא דולמה, ממולאים פרסיים. אין ילד פרסי שלא גדל עליהם. אפשר להכין אותם עם עלי גפן, עם מנגולד, בצל, כרוב, הכל הולך. והכי כיף, להכין סיר לשבת משולב שיש בו מהכל".

"טוב", עניתי לה, "את יודעת מה יהיה האתגר, להשיג את המתכון המדויק מדור שאין לו מושג בכמויות והכל אצלו לפי העין".

"הו, תסמכי עלי הקטע הזה, אני מוציאה לך ממנה את המתכון."

החופש הגדול לפנינו, הנה הסיר של יפה שמש שמכונה בפי כל "ממן", שהילדים שלכם לא ישכחו. המתכון הנוכחי מתמקד בכרוב, אבל אחרי שתתפסו את העניין, תוכלו להסב לכל ירק שבא לכם.


צילום: דליה שמש אחדות

 

דולמה: ממולאים פרסיים

רכיבים:

  • כרוב גדול
  • 2 כוסות אורז
  • 2 בצלים גדולים
  • 10 שיני שום
  • בשר טחון (לבחירה, אם רוצים בשרי)
  •  2 כפות פפריקה מתוקה
  • מלח
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • חמוציות
  • 2 כפות סילאן
  • 2 כפות שמן
     

רכיבים לרוטב :

  • מים רותחים בכמות שתכסה בדיוק את גובה הממולאים
  • כף פפריקה מתוקה
  • לימון סחוט
  • 2 כפות סילאן
  • 4 כפות רכז רימונים
  • מלח פלפל
  • שזיפים מיובשים (אופציונאלי).

אופן הכנה:

הכנת תשתית הכרוב למילוי: לוקחים כרוב, מוציאים את הליבה/הגזע שלו עם סכין ומכניסים לסיר עם מים רותחים כחצי שעה עד שהעלים נתלשים בקלות

הכנת המילוי: קוצצים את הבצל ומטגנים עד שנהיה שקוף, מוסיפים את השום ואת הבשר ומטגנים. מוסיפים את כל התבלינים ומורידים מהאש, שוטפים את האורז ומוסיפים לתערובת הבשר יחד עם החמוציות, הרסק והסילאן .

הכנת הממולאים: מפרידים את העלים של הכרוב ומורידים את הקשה של כל עלה מאחור עם סכין בזהירות כדי לא לקרוע את העלה, מניחים במרכז העלה את התערובת ועוטפים ומניחים בסיר עם על הצד שסגרנו וכך הלאה. ניתן לשים אחד על השני, מכסים את כל הכרוב עם כל מרכיבי הרוטב ומרתיחים כ-10 דקות ואז מנמיכים את הלהבה כמה שאפשר או מניחים על הפלטה ומשאירים בין שעתיים לשלוש עד שכל הרוטב מצטמצם (מוסיפים מים אם יש צורך). מומלץ לטעום לפני ולשפר טעמים, בתאבון!


צילום: דליה שמש אחדות

תגיות: אוכלמתכונים

האם הכתבה עניינה אותך?

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}