פאלודה פרסי קר לצום חם
זהו אחד המשקאות הכי עתיקים בעולם, ויש לו גרסה ביתית שנקראת 'פאלודה סיב' – כלומר פאלודה עם תפוחים מגורדים. משקה קריר שמתאים היטב לסיום צום תשעה באב
כל מי שעשה אי פעם קניות בשוק התקווה לא יכול היה להחמיץ את סיר הענק עם הדופן הכפולה המלא משקה ברד פרסי מתוק, קפוא ומוזר, בעל ניחוח של ורדים, בו צפות איטריות אורז - הפאלודה.
מדובר על אחד המשקאות הכי עתיקים בעולם, וניתן למצוא אותו בגרסאות שונות לא רק באיראן אלא במדינות מרכז אסייתיות אחרות כמו פקיסטאן ואפילו צפון הודו. אלא שלמשקה המפורסם הזה יש גרסה נוספת, גרסה ביתית שנקראת פאלודה סיב - פאלודה עם תפוחים מגורדים, את הגרסה הזו נוהגים בעדה הפרסית להגיש בסיום צום יום כיפור, אבל מכיוון שאיני יוצאת איראן ואני לא מחוייבת לשום מסורת משפחתית, אני מתכוונת לעשות צעד אמיץ, לקומם עלי את נכבדי העדה ולהציע לכם להגיש את המשקה הקריר הזה בסיום צום תשעה באב הלוהט.
את המתכון קיבלתי משלומי אשורי, ממושב צרופה בחוף הכרמל, ששתה אצל סבתא בתיה בסיום הצום, שנה אחר שנה, את המשקה הזה, משקה חמוץ מתוק עם ריח ורדים חזק ומשכר מהורדים שגדלו אצלה בגינה. ורק בגלל המשקה הזה דאג לגדל יחור מהשיח שלה ברגע שעבר לבית משלו. "כי מסורת לא שוברים".
רכיבים:
- 3-4 תפוחים קשים מעורבים (חמוצים ומתוקים)
צילום: שלומי אשורי - לימון שלם.
- עלי ורדים / מי ורדים / תמצית ורדים
- מים
- קוביות קרח
- אופן הכנה
הוראות הכנה:
- לגרד את התפוחים עם הקליפה.
צילום: שלומי אשורי - להוסיף חצי לימון סחוט, לפרוס את החצי השני לפרוסות דקות (ללא גלעינים).
צילום: שלומי אשורי - על כל תפוח מגורד יש להוסיף כוס וחצי של מים קרים.
- לפזר מעט עלי כותרת של ורדים (או 2 כפות מי ורדים, או שתי טיפול תמצית ורדים)
צילום: שלומי אשורי - להכניס למקרר ל- 24 שעות לפחות.עם ההגשה.
- להגיש עם כמה קוביות קרח – ניתן גם להוסיף מעט עלי ורדים נוספים.
שימו לב, המתכון לא מכיל סוכר (וזאת בניגוד לפאלודה שירזי, מאיטריות אורז), וזה בסדר ככה. המתיקות של התפוחים נמהלת במים בשעות הארוכות בו הם מבלים יחד, וכך מתרחש הקסם שהופך את המתכון הזה למה שהוא.
הצעת הגשה מומלצת לפי שלומי: לצד הכוס עם הפלודה להגיש כוס תה חם ומתוק, וגם - וופל לימון!