צילום: דוד כרמי צילום: דוד כרמי

פותחים את חנוכה: סמבוסק מטוגן שאי אפשר להפסיק לאכול

סמבוסק הוא הגיבור הראשי של מסע קולינרי חוצה יבשות. הוא מגיע מפרס העתיקה, משם החל הכיסון הפריך הזה לנדוד בדרכים המסחריות של מרכז אסיה, המזרח התיכון, צפון אפריקה והודו

מי לא אוהב סמבוסק? אותו כיסון בצק שממולא כל פעם בהפתעה אחרת, הוא למעשה הגיבור הראשי של מסע קולינרי חוצה יבשות. מקורותיו של המאפה הזה מגיעים מפרס העתיקה, שם נקרא "סמבוסאג'" שמשמעו "מאפה משולש". משם החל הכיסון הפריך הזה לנדוד בדרכים המסחריות של מרכז אסיה, המזרח התיכון, צפון אפריקה והודו, כשבכל תחנה הוא לובש צורה וטעם מקומיים.

במטבח ההודי תמצאו את הסמוסה העשוי מבצק פריך וממולא בתפוחי אדמה, אפונה ובצל שיוגש בדרך כלל לצד צ'אטני. באוזבקיסטן יגישו אותו במילוי גבינות והוא יקרא סמבוסה, בגאורגיה גוז'גיז'ה, בחלק ממדינות אפריקה המזרחית הוא מגיע עם מילוי של בשר בקר או עוף, ובמדינות ערב הוא יכול להיות ממולא בגבינה, ירקות או בשר כבש, ויש שמעות שאפילו האמפנדס הברזילאי הוא גרסה שלו. בישראל, הסמבוסק שלנו הפך לסמל של המטבח העירקי - עם מילוי חומוס ובצל,  שקשה להתנגד לו

אז אחרי הקובה משבוע שעבר, ידעתי שאני חייבת להביא לכם משף דוד כרמי עוד מתכון עירקי שווה/ ואם יש מנה שמייצגת אותו בשלמותו, זה הסמבוסק העיראקי. מדובר ב”סמבוסק בטאווה” – כיסוני בצק מטוגנים בשמן עמוק וממולאים חומוס ובצל, שהופכים זהובים, קריספיים ופשוט ממכרים.

ומה יותר מתאים מזה כדי לפתוח את סשן מתכוני חנוכה?

 

מתכון לסמבוסק

 

מילוי:

          •         1/2 ק”ג גרגרי חומוס מבושלים

          •         4 בצלים בינוניים

          •         3 כפות כמון טחון

          •         1 כף פפריקה גרוסה

          •         1 כפית מלח

          •         1 כפית פלפל שחור גרוס

 

לבצק:

          •         1 ק”ג קמח רגיל

          •         2 כפות שמרים

          •         1 כף מלח

          •         2 כפות סוכר

          •         3 - 2.5 כוסות מי חומוס (או מים רגילים)

          •         5 כפות שמן קנולה

 

אופן ההכנה:

 

למילוי:

          1.       משרים את גרגרי החומוס מבעוד מועד ומבשלים עד ריכוך (אפשר להשתמש גם בחומוס מקופסה).

          2.       קוצצים את הבצלים ומטגנים במחבת רחבה.

          3.       טוחנים גס את גרגרי החומוס בעזרת מועך פירה ומערבבים עם הבצלים המטוגנים והתבלינים. מבשלים 3 דקות ומניחים בצד להתקרר.

 

לבצק:

          1.       מערבבים 2.5 נוזל ואת כל החומרים ולשים עד לקבלת בצק אחיד . אם חסר נוזל מוסיפם בהדרגה ,                  מניחים למנוחה כ-30 דקות.

          2.       יוצרים כדורים בגודל כדור פינג פונג.

 

להרכבה ולטיגון:

          1.       מרדדים כל כדור בצק לעלה בקוטר של כ-10 ס”מ.

          2.       מניחים כפית גדושה מהמילוי במרכז העלה, מקפלים לחצי עיגול וסוגרים היטב.

          3.       מחממים שמן בגובה 1 ס”מ במחבת ומטגנים את הסמבוסק משני הצדדים עד שהם זהובים.

          4.       מוציאים ומניחים על נייר סופג.

 

בתיאבון!


 

בימים אלו עובד דוד על ספרו “מטבח עיראקי” – לא רק מדריך מתכונים, אלא גם מסע תרבותי מרתק החושף את סיפוריה של קהילה. הספר, שזמין לרכישה מוקדמת במסגרת קמפיין הד-סטארט חפשו שולחן עיראקי , מכיל מתכונים אותנטיים כמו הסמבוסק הזה ועוד רבים אחרים.

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}