חמישה דפוסי חבלה עצמית שפוגעים בזוגיות שלכם
קיימות מספר סיבות נפוצות מדוע אנשים מתנהלים בזוגיות באופן שמחבל בסיכוייה לשרוד. פסיכולוגים משרטטים חמישה דפוסי חבלה עצמית שמומלץ בחום להימנע מהם
- שירה דאבוש
-
אא
מהי חבלה עצמית ביחסים רומנטיים, ומדוע כל מי שחווה מערכת יחסים זוגית נמצא בסיכון לחבל בזוגיות שלו? לדברי הפסיכולוג והסופר סטיב מרבולי, מחבר הספר "אתה: השתקפויות בחיים ובניסיונות האנושיים", מדובר בדפוסי התנהגות הרסניים שפוגעים בקשר בריא ומצדיקים סיום קשר רומנטי.
אותם דפוסים מתרחשים באופן עקבי לאורך זמן בקשר, ולא פעם התנהגויות לא מודעות כאלה מובילות למתח ופרידות ביחסים.
הפסיכולוגים מזהים 5 דפוסי חבלה עצמית שיכולים להרוס את מערכת היחסים שלכם:
אי זמינות רגשית
כשאתם נמנעים להתקרב למישהו מחשש להיפגע, אתם לא מאפשרים לעצמכם לפתח מערכת יחסים אינטימית עם מישהו חדש, וזו למעשה התנהגות פוגענית שיכולה להוביל לסיום כל קשר שהוא. "אלה הרגעים שבהם אתה תופס את עצמך אומר 'אני לא יכול לעבור שוב שברון לב, אז כדאי שלא אתקרב יותר מדי'. חוסר זמינות רגשית כזו אולי תשמור עליכם מאחרים, אבל אין ספק שהיא תשאיר אתכם לבד".
איומים תכופים לעזוב מערכת יחסים
אם כל התקשורת שלכם בזוגיות נסובה סביב איומים שנמאס לכם ושאתם רוצים להתגרש, זה אומר שאתם מחבלים בעצמכם. זה גם אומר שאתם יוצרים חוסר יציבות, וחוסר ביטחון עם בן הזוג, גם אם אתם לא מתכוונים לזה. "בזמנים של קונפליקט אינטנסיבי חשוב לצאת פיזית מהמרחב של בן הזוג כדי להתארגן מחדש ולפתור את הסכסוך עם מבט מרוחק יותר ושכלתני יותר", מסביר מרבולי.
תקשורת פסיבית-אגרסיבית
צורת התקשורת הזו אופיינית לאנשים שנראים כעוסים גם בלי לומר מילים אלא רק באמצעות שפת גופם. "זה קורה למשל כשלאחר ויכוח אתם אומרים 'אני בסדר, הכל טוב', למרות שברור שאתם כועסים, עצובים או מתוסכלים. סוג כזה של התנהגות לאורך זמן יכול לחבל במערכות יחסים, ו'לגנוב' את האהבה כלפיכם, גם אם הייתה כזו בתחילת הקשר".
זלזול בבן הזוג
זלזול ישיר או עקיף כלפי בן הזוג, קריאה בשמות, קללות וכדומה היא התנהגות בעייתית כיוון שהיא יוצרת דינמיקה מאוד שיפוטית. התנהגות כזו משדרת שאתם חושבים שבני הזוג שווים פחות מכם או חסרי משמעות, מה שלא יגרום לבן הזוג שלכם להרגיש שאכפת מהם או מכבדים אותם.
שתיקה
לפעמים, הדרך הקלה ביותר לחבל בזוגיות היא על ידי שתיקה שמשמעותה חוסר תקשורת מוחלט, וסירוב להבין את הצד שלו או להגיע לפתרון של הסכסוך.
על פי מחקר שנערך לאחרונה בשנת 2021, הסיבות הנפוצות ביותר לכך שבני זוג מחבלים במערכת היחסים שלהם הם:
- פחד - להיפגע או להידחות, ופחד ממחויבות
- דימוי עצמי נמוך ותפיסה עצמית שלילית
- קושי לתת אמון בשותפים
- ציפיות גבוהות מהקשר שלא נענו
- אכזבה כללית שהקשר לא היה טוב כמו שהיה צריך להיות
- חוסר מיומנויות או כלים ליחסים
"כולנו יכולים להביא איתנו מטען ממערכות יחסים קודמות למערכות יחסים רומנטיות חדשות, בדרכים שפוגעות ומחבלות בהן. הנטיות להקים חומה רגשית, לאיים לעזוב, לתקשר באופן פסיבי-אגרסיבי, לזלזל בבן זוג או לשתוק - עלולות להרוס מערכות יחסים לאט אבל בטוח. אם אתם שמים לב לדפוסים כאלה גם אצלכם, אפילו אם כעת הם רק במחשבה, נסו לא לפעול באימפולסיביות, ולחקור מדוע אתם מחבלים בזוגיות שלכם, ממה אתם מפחדים ומדוע אתם לא בטוחים בהתקרבות לאנשים חדשים", מסכם מרולי.