יום האישה? ביהדות יש לנשים חג מיוחד כל חודש

ראש חודש נחשב ביהדות לחגן של הנשים, ובעבר הן נהגו לא לעשות בו מלאכה. למה זכו הנשים לחג מיוחד מדי חודש – ומה הקשר בין נשים למולד הירח?

אתמול והיום חל ראש חודש אדר (10-11 במרץ). ביהדות כל ראש חודש נחשב גם כחג הנשים, וכך יש לנו הנשים הזדמנות לחגיגה כפולה ומכופלת: גם חגיגת תחילתו של חודש חדש בלוח השנה העברי, וגם חג שמוקדש לנשים ומתחבר לחודש האישה הבינלאומי, המצוין בימים אלה ממש.

מהו ראש חודש?

ראש חודש הוא תמיד היום הראשון של החודש החדש בלוח השנה העברי, כלומר - א' לחודש. אבל, קורה שהחודש הוא בן 29 ימים ויש גם חודשים בני 30 ימים, אז כיצד נוהגים? התשובה היא, כי כאשר החודש הוא בן 30 יום, היום האחרון של החודש הקודם יהיה גם ראש חודש של החודש הבא. לדוגמה, ל' בשבט הוא גם ראש חודש אדר, הנחגג במשך יומיים.

תקיעה בחוצוצרות להודעה על קידוש החודש. אילוסטרציה מתוך תנ"ך הולמן, 1890תקיעה בחוצוצרות להודעה על קידוש החודש. אילוסטרציה מתוך תנ"ך הולמן, 1890

בעת העתיקה, ראש החודש נחשב יום שבתון ממלאכה. בספר יחזקאל, פרק מו, כתוב: "שַׁעַר הֶחָצֵר הַפְּנִימִית... יִהְיֶה סָגוּר שֵׁשֶׁת יְמֵי הַמַּעֲשֶׂה וּבְיוֹם הַשַּׁבָּת יִפָּתֵחַ, וּבְיוֹם הַחֹדֶשׁ יִפָּתֵחַ". כלומר, יש הקבלה בין ראש חודש ליום השבת, ובשניהם לא עושים מלאכה כפי שמופיע בשמואל א, כ, יח: "וַיֹּאמֶר-לוֹ יְהוֹנָתָן מָחָר חֹדֶשׁ (=ראש חודש)... וּבָאתָ אֶל-הַמָּקוֹם, אֲשֶׁר-נִסְתַּרְתָּ שָּׁם בְּיוֹם הַמַּעֲשֶׂה". בבית המקדש נהגו להקריב קורבנות מיוחדים בראש חודש וגם היו תוקעים בחצוצרות על הקורבנות, על פי הכתוב בספר במדבר, י,י: "וּבְיוֹם שִׂמְחַתְכֶם וּבְמוֹעֲדֵיכֶם וּבְרָאשֵׁי חָדְשֵׁיכֶם, וּתְקַעְתֶּם בַּחֲצֹצְרֹת עַל עֹלֹתֵיכֶם וְעַל זִבְחֵי שַׁלְמֵיכֶם". כל זמן שבית המקדש היה קיים, התייחסו לראש החודש כמועד שאסור לעשות בו מלאכה, אך אחרי החורבן, איסור המלאכה הצטמצם בארץ ישראל, ובבבל, שהייתה פחות מושפעת מחורבן בית המקדש, הצטמצם האיסור אך בקצב איטי יותר.

איך קבעו מתי ראש חודש?

בתקופה שבה קבעו את הלוח העברי על פי ראיית מולד הירח, ראש חודש היה נקבע על ידי הסנהדרין, שחקרו עדים שראו את מולד הלבנה. אם אושרה העדות, היו חברי בית הדין מכריזים על קידוש החודש בקריאה "מקודש, מקודש" ואז היו מדליקים משואות בראשי ההרים כך שהידיעה תגיע לכולם. בימינו, קובעים את ראש החודש מראש, על פי הלוח שקבע הלל השני, שהיה נשיא הסנהדרין בדור החמישי של האמוראים בארץ ישראל. בשבת שלפני ראש חודש ("שבת מברכים") מכריזים בבית הכנסת על ראש החודש, ויש גם כאלה שנוהגים לצום ביום שלפני ראש חודש ('יום כיפור קטן'). הלכות ראש החודש היום באות לידי ביטוי בעיקר בשינויים בתפילה ובתוספת של פיוטים והלל, כשלכל קהילה ועדה יש את השינויים והתוספות המיוחדות שלה.

חג הנשים

כאמור, ראש החודש נחשב ביהדות כחגן של הנשים. בשולחן ערוך כתוב: "ראש חודש מותר בעשיית מלאכה, והנשים שנוהגות שלא לעשות בו מלאכה הוא מנהג טוב".

ראש חודש, מתוך ספר הטקסים היהודיים 1724ראש חודש, מתוך ספר הטקסים היהודיים 1724

ומה הטעם למנהג? בפרקי דרבי אלעזר מסבירים, כי בזמן חטא העגל במדבר, הנשים לא פרקו את נזמי הזהב שלהן. כך מופיע בספר שמות: "וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם אַהֲרֹן פָּרְקוּ נִזְמֵי הַזָּהָב אֲשֶׁר בְּאָזְנֵי נְשֵׁיכֶם בְּנֵיכֶם וּבְנֹתֵיכֶם וְהָבִיאוּ אֵלָי: וַיִּתְפָּרְקוּ כָּל הָעָם אֶת נִזְמֵי הַזָּהָב אֲשֶׁר בְּאָזְנֵיהֶם וַיָּבִיאוּ אֶל אַהֲרֹן: וַיִּקַּח מִיָּדָם וַיָּצַר אֹתוֹ בַּחֶרֶט וַיַּעֲשֵׂהוּ עֵגֶל מַסֵּכָה וַיֹּאמְרוּ אֵלֶּה אֱלֹהֶיךָ יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר הֶעֱלוּךָ מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם" (לב, ב) ורבי אלעזר מסביר: "שמעו הנשים ולא רצו ולא קבלו עליהן ליתן נזמיהן לבעליהן, אלא אמרו להם: לעשות שקוץ ותועבה, שאין בו כוח להציל?! לא נשמע לכם. ונתן להם הקב"ה שכרן בעולם הזה, שהן משמרות ראשי חודשים יותר מן האנשים, ונתן להם שכר לעולם הבא, שהן עתידות להתחדש כמו ראשי חודשים". כלומר, משום שהנשים סרבו לתת את התכשיטים שלהן ליצירת עגל הזהב, הן קיבלו חג חודשי מיוחד עבורן: ראש חודש.

הקשר בין האישה ללבנה

במאה ה-13 קושר לראשונה ר' יצחק בן משה, בספרו "אור זרוע", בין מחזור הירח ומחזור האישה. לפי הסבר זה, נשים נהגו לחגוג את ראש החודש יותר מגברים בגלל הדמיון בין מחזור החודשים למחזור הנשי.

אם חושבים על זה, יש היגיון רב מאחורי הדברים: מחזוריות גוף האישה הרי תואמת את מחזור הלבנה. שתיהן מתמלאות ומתחסרות, ובעבור שתיהן ראש חודש הוא תחילתו של מחזור חיים חדש. בעת העתיקה, כשנשים חיו בהרמוניה עם הטבע, בלי אור חשמל מלאכותי וזריקות של הורמונים סינתטיים, הן היו מתואמות עם זמן מולד הלבנה, ובימי הווסת, ידעו לנוח, לכבד את גופן ולחזור אל מטלות החיים מלאות ומחוזקות.

בישראל אפשר למצוא עדיין נשים מבוגרות שעלו לארץ מצפון אפריקה, שמשמרות ומקיימות את מנהג השביתה ממלאכה בראש חודש. יש אפילו ארגון בשם "תתחדשי", ששם לו למטרה לשמר ולחדש את ראש החודש כחג הנשים, כדי לחזור ולקבל כוח ועוצמה ממחזוריות החודש, מחזור הלבנה ומחזור האישה, ולהוסיף את הדור הנשי הצעיר אל שרשרת הדורות של נשים שנהגו לעצור ביום ראש חודש כדי להתמלא, להתחזק ולהתעצם אישה מרעותה.

תגיות: יום האישהראש חודש

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}