5 אנשי רוח יהודיים המשפיעים ביותר במאה ה-20

מרעיונותיו הפילוסופיים של מרטין בובר, עד לבדיחות השנונות של גראוצ'ו מרקס – קבלו את חמשת האינטלקטואליים והוגי הרוח היהודיים המשפיעים ביותר במאה ה-20

המאה ה-20 הייתה עדה להתפתחויות אינטלקטואליות חסרות תקדים ולמוחות מבריקים במיוחד. בין המאורות הללו, גם אנשי רוח יהודים הטביעו חותם בל יימחה על תחומים רבים. במאמר זה ניגע בחייהם ובתרומותיהם של 5 אינטלקטואלים יהודים משפיעים מאד במאה ה-20, נעקוב אחר רעיונותיהם המהפכניים ונבחן את השפעתם העמוקה על תפיסת עולמנו.

 

מרטין מרדכי בובר (1878-1965)

אם גם אתם שואלים את עצמכם לפעמים "איפה זה פוגש אותי" ביחס לאירועים ורעיונות שאתם נתקלים בהם, כנראה שגם אתם הפנמתם חלק מהרעיונות של מרטין בובר, גם אם מעולם לא שמעתם עליו. מטבע הלשון הזה, שנכנס לשפה בעשורים האחרונים, קשור קשר הדוק לתורתו, שלימדה שעלינו לחיות את החיים כמפגש מתמשך עם הזולת ועם העולם, ליצור עמהם זיקה אישית, ולא לחיות כצופים מהצד שבאים לצפות בסרט (אלא אם הסרט "פוגש אותך").

מרטין בובר היה פילוסוף אוסטרי-ישראלי, חוקר תנ"ך, וחובב חתולים מושבע, שהדגיש את החשיבות של דיאלוג אותנטי וחיבור אנושי. רעיונותיו משפיעים, נחקרים ומהדהדים עד ימינו.

גראוצ'ו מרקס (1890-1977)

למרות שאינו איש רוח במובן המסורתי של המילה, שנינותו החדה כתער, והגאונות הקומית של גראוצ'ו מרקס, הפכו אותו לאחת הדמויות המשפיעות בעולם התרבות וההומור. הקומיקאי הניו-יורקי הנודע, עם הסיגר האייקוני ולשונו החדה, אמר פעם "אני שותה כדי להפוך אנשים אחרים למעניינים". אם על אחרים הוא ידע לצחוק – כל שכן על עצמו. באחת הבדיחות הכי זכורות שלו, שזכתה להמון וריאציות מאז, אמר כי "אני לא מוכן להיות חבר במועדון גרוע עד כדי כך - שהוא מוכן לקבל מישהו כמוני".

עמנואל לוינס (1906-1995)

אחרי מלחמת העולם השנייה וזוועותיה, מלבד הערים ההרוסות והחרבות, היה נחוץ גם לשקם את האפשרות להאמין באדם. לעמנואל לוינס, פילוסוף יהודי־צרפתי, היה חלק חשוב בניסיון השיקום הרוחני הזה. הפילוסופיה שלו התרכזה באחריות האתית שלנו כלפי אחרים, תוך דגש על חשיבות ההכרה בפגיעותם ובחולשתם. הרעיונות של לוינס קראו תיגר על תורות מוסר מסורתיות, ולימדו שמוסר לא לומדים מכללים מופשטים, אלא מתוך מפגש פנים אל פנים עם האחר ועם הצלם אלוהים שבו. על החשיבות של המפגש הבלתי אמצעי אמר "אתיקה היא אופטיקה".

בצרפת שאחרי המלחמה, עבודתו צברה פופולריות, ועוררה דיונים על אחריות, דתיות ומחויבות. תובנותיו ממשיכות לעורר השראה ולעצב את ההבנה שלנו לגבי המוסר והאדם.

רות באדר גינסבורג (1933-2020)

רות באדר גינסבורג, שופטת בית המשפט העליון האגדית, הייתה האישה השנייה שהעפילה לתפקיד של שופטת עליונה בארצות הברית. בנוסף, היא נושאת בתואר היהודייה השישית שהגיע לתפקיד זה, וחשה זיקה מיוחדת לשופט ברנדייס – היהודי הראשון שנשא בתפקיד הנכבד עשורים רבים לפניה.

היא נודעה בעצבי ברזל, אינטלקט חריף, ומחויבות לזכויות אדם וזכויות נשים בפרט. היא פורצת דרך לא רק בשל תקרות הזכוכית שניפצה, אלא גם בשל שורה של תיקי מפתח על זכויות נשים בהם הייתה התובעת.

היא ידעה להסתגל לעידן הרשתות החברתיות, ואף הפכה לכוכבת רשת בערוב ימיה. גם את הפופולריות החדשה לה זכתה, ידעה לנצל למען עשייה חברתית.

הרב יונתן זקס (1948-2020)

לא בכל יום אדם אחד מאגד בתוכו כל כך הרבה תארים, כמו: רב ראשי, לורד, בעל תואר אבירות ומחבר רבי מכר. הרב יונתן זקס היה דמות של חיבורים ואחדות הניגודים. באמצעות תורתו וכתביו, גישר על הפער בין מסורות עתיקות לבין אתגרים מודרניים. באמצעות פתיחותו ואהבת האדם שבו, היה אהוב על יהודים, כשם שהיה אהוב על בני דתות אחרות. באמצעות הגמישות המחשבתית שלו היה מוערך על ידי יהודים חרדים וליברלים כאחד.

הוא כיהן כרב הראשי של הקהילות העבריות המאוחדות של חבר העמים הבריטי, יזם פרויקטים רבים שנוגעים לעתידה של יהדות אנגליה, וקידם דיאלוג בין-דתי עם אנשי רוח ברחבי העולם. מחויבותו של הרב זקס לטפח סובלנות והבנה הדדית זיכתה אותו בהערכה רבה ברחבי העולם, במורשת ענפה שהשאיר אחריו, ובתואר אבירות מאת מלכת אנגליה.

עד כאן רשימת 5 אנשי הרוח יהודיים שהשפיעו רבות על המאה ה־20, ברעיונותיהם המבריקים, בבדיחותיהם השנונות ובדרכים החדשות שהתוו. באמצעות תרומתם המדהימה, המוחות המבריקים הללו העשירו את הבנתנו את העולם, הותירו לנו אוצרות רוח יקרים מפז, ועיצבו את הנוף האינטלקטואלי של זמננו. מורשתם הענפה לא במהרה תשכח.

תגיות: יהדותאנשי רוחמרטין בוברגראוצ'ו מרקסעמנואל לוינסרות באדר גינסבורגהרב יונתן זקס

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}