איך אחר הצהריים אחד עם הילד שינה את חייו של נייג'ל מארש
הוא לא היה צריך לקחת אותו לטיול לחו"ל, לא היה צריך לתכנן קניות או חוויות יוצאות דופן. הוא היה צריך להיות שם, באמת, להקדיש תשומת לב
- חיים אבייב
-
אא
לפעמים, החיים מציעים לנו רגעים קטנים שיכולים לשנות הכול – אם רק נהיה פנויים לשים לב. זה מה שקרה לנייג'ל מארש, איש שיווק מצליח שחשב שהחיים שלו מסודרים היטב. יום אחד, אשתו התקשרה אליו ואמרה: "אתה צריך לאסוף את הארי מבית הספר." עבור רוב ההורים זה אולי רגע שגרתי, אבל עבור נייג'ל, זה היה חידוש.
הוא עזב את העבודה מוקדם – דבר שהוא כמעט לא עשה – ולקח את בנו. הם בילו אחר צהריים רגיל לגמרי: עצרו לאכול פיצה, שיחקו בגן השעשועים, קראו סיפור לפני השינה. ואז, כשהוא כבר מוכן לסיים את היום, הארי הסתכל עליו ואמר: "אבא, זה היה היום הכי טוב בחיים שלי. אי פעם."
משפט אחד, פשוט ותמים, טלטל את עולמו של נייג'ל. האירוע עם בנו גרם לו להתפקח ולהבין את החשיבות שבאיזון בין הקריירה לחיים האישיים. הוא הבין שהאושר של בנו – ושלו עצמו – טמון ברגעים הכי בסיסיים ופשוטים. הוא לא היה צריך לקחת אותו לטיול לחו"ל, לא היה צריך לתכנן קניות או חוויות יוצאות דופן. הוא היה צריך להיות שם, באמת, להקדיש תשומת לב.
הנושא הזה של שילוב בין עבודה לקריירה מקבל תשומת לב גוברת גם בעולם העבודה המודרני. תנועות כמו "The Great Resignation" בארצות הברית, שבהן עובדים רבים עוזבים מקומות עבודה מלחיצים לטובת איכות חיים, הן עדות לצורך הגובר באיזון. גם גישות כמו "Work-Life Integration" נכנסות לתודעה, המדגישות לא רק הפרדה בין בית לעבודה אלא שילוב חכם ביניהם. מחקרים מראים שעובדים שמרגישים שהם מסוגלים להקדיש זמן למשפחה ולתחביבים הם לא רק מאושרים יותר, אלא גם פרודוקטיביים יותר.
זה גרם לי לחשוב על פרשת השבוע, שמספרת על בני ישראל במצרים. חז"ל מספרים שבתקופה זו במצרים, משפחות התפרקו והילודה ירדה. משה מגיע עם הבשורה האלוקית המרגשת ביותר שהם יכלו לדמיין: "אני אוציא אתכם, אציל אתכם, אגאל אתכם ואקח אתכם להיות לי לעם." אבל אפילו אותה הם לא שמעו. למה? "מקוצר רוח ומעבודה קשה."
המשפט הזה תמיד מפעיל אצלי משהו. הם לא שמעו את בשורת הגאולה – לא כי לא האמינו, אלא כי לא היה להם זמן לעצור ולהקשיב. כשהחיים שואבים אותי כל-כך עמוק, גם הבשורות הכי טובות עלולות לעבור לידי.
אני שואל את עצמי, כמה פעמים זה קורה לנו? החיים היום אולי לא דומים לעבדות של מצרים, אבל קוצר הרוח הזה נמצא בכל מקום. אנחנו רצים מעבודה לפגישות, שיחות, הודעות שלא נגמרות. כמה פעמים אנחנו כל-כך עסוקים במה שמול העיניים שלנו, עד שאנחנו מפספסים את הדברים האמיתיים שמתרחשים סביבנו?
מחקר מעניין שפורסם בכתב העת Harvard Business Review הראה שעובדים שלוקחים הפסקות יזומות ומתמשכות מרגישים פחות שחוקים ומשיגים יותר בשבוע שאחרי. זה נתון שלא צריך להיות מפתיע, כי כשאנחנו מאפשרים לעצמנו מנוחה אמיתית, אנחנו נטענים באנרגיות חדשות.
אני חושב על זה הרבה: כשהקריירה, המשימות היומיומיות והשגרה תופסים תאוצה, קל להיסחף אל תוך מערבולת שבה הכול נראה דחוף. במצבים כאלה, קוצר הרוח הופך לעניין שבשגרה. הוא חוסם את היכולת לראות את התמונה הגדולה, את האפשרות לעצור רגע ולזהות את "בשורות הגאולה" שנמצאות ממש מול העיניים. לפעמים מדובר בקול פנימי שמבקש שנשים לב; לפעמים זו הזדמנות שמשנה חיים – בעבודה, במשפחה או בממד הרוחני שלנו. אבל כדי לשמוע את הקול הזה, נדרשת יכולת להאט, ולו במעט.
הצעד הראשון הוא מודעות. ברגע שאני מזהה את קוצר הרוח הזה, אני מתחיל לפרום אותו. זה לא דורש מהפכה, אלא רק הבנה שמדובר בחסם – כזה שמנע ממני לראות הזדמנויות משמעותיות. התחנה הראשונה במודעות הזו היא פשוטה: לנשום. אפילו נשימה אחת קטנה. בדיוק כמו ברגע ההוא של נייג'ל עם הארי, שבו הוא הפסיק לרוץ ופשוט היה שם. שם נמצאת האפשרות האמיתית לשינוי משנה חיים באמת.