
5 דברים שלא ידעתם על טיפול ב-EMDR (פוסט טראומה וחרדות)
שיטת EMDR, לסובלים מפוסט טראומה, חרדות ואף דימוי עצמי נמוך, פרצה דרך בשנים האחרונות, שאחר שיעילותה הוכחה באופן חד משמעי - היא מטפלת מהשורש, תוצאותיה נשארות לאורך זמן, ותוך מספר מפגשים בודדים ניתן להגיע לתוצאות מדהימות
- בת-שבע לוי
-
אא
טיפול ב-EMDR הוא ההבטחה החדשה (כבר לא כל כך חדשה...) בעולם הנפש. הוא מיועד בעיקר לסובלים מפוסט טראומה, אבל משמש גם לטיפול בחרדות ועוד.
היעילות שלו הוכחה כאדירה: במרבית המחקרים הוא עוקף את הCBT-, בשימור של תועלות הטיפול לטווח ארוך, אבל בעיקר, וזו הבשורה הגדולה שלו: בקיצור זמן הטיפול כמעט בחצי!
בטיפול לנפגעים מטראומה חד פעמית, וספציפית כמו לידה קשה/ תאונה וכו', ניתן לתחום את הטיפול לשלושה עד חמישה מפגשים בלבד, וההטבה מורגשת כבר לאחר המפגש הראשון.
שיטה שמתאימה לטיפול בטראומות, חרדות ואף שיפור הדימוי
EMDR הם ראשי התיבות באנגלית של Eye Movement Desensitization and Reprocessing, ובעברית: עיבוד מחדש והקהיה - באמצעות תנועות עיניים.
השיטה מתמקדת בטיפול בטראומות, אך לא רק. בשנים האחרונות היא נכנסה חזק מאד, הן לקליניקה הפרטית, והן לבתי החולים. זו אחת השיטות הבודדות, שיעילותה הוכחה באופן חד משמעי לסובלים מפוסט טראומה, וכן לחרדות, פוביות, ואף שיפור הדימוי העצמי.
עוקפת את ה-CBT ומטפלת מהשורש
השיטה פותחה בסוף שנות ה-80 על ידי פסיכולוגית בשם ד"ר פרנסין שפירו בארצות הברית, שגילתה כי תנועות עיניים מצד לצד (או גירוי בילטרלי אחר, כלומר גירוי של שתי אונות המח), עשויות להפחית את עצמת ההשפעה של זיכרונות קשים.
בטיפול בטראומות, ובעולם הטיפולי בכלל, אחת המלכות הבלי מעורערות היא שיטת ה-CBT, אך שיטת ה-EMDR יעילה יותר, הן בשמירת התוצאות לאורך יותר זמן, והן בהשגת תוצאות תוך מספר מפגשים בודדים.
מחקרים מראים, שהשיטה מסוגלת להביא לעיבוד מהיר של זיכרונות טראומטיים שלא עובדו כהלכה, לחזור למצב שבו המטופל היה בחוסר אונים, ולשתול משפטים מחזקים ונכונים של שליטה, התמודדות ויכולת. כך גם לגבי מצבי חרדה ואפילו OCD.
לדוגמה, אדם שחווה שריפה קרובה ונאלץ לברוח. המצוקה וחוסר האונים הראשוניים צפים ועולים בכל פעם שהוא מריח עשן. גם דחייה של חבר קרוב יכולה להיות טראומה לא קלה, ולפעמים חרדה וכעס יושבים על טראומות לא מעובדות.
כאשר אדם חווה חוויה עוצמתית מדי עבורו (טראומה), המח אינו מסוגל לעבד את האינפורמציה כפי שהוא עושה באופן רגיל. הזיכרון של האירוע הטראומטי נשאר 'קפוא בזמן' יחד עם הקולות, הריחות, הרגשות והתחושות. כל היזכרות יזומה, או לא מתוכננת, נחווית כקשה, כאילו האדם מתנסה בטראומה שוב בהווה.
מצב זה משפיע על הדרך בה האדם רואה את העולם ומתמודד איתו, והוא עלול לסבול לעיתים קרובות מסימפטומים שונים, מתגובות רגשיות חזקות, מהתנהגויות לא ראויות, מתפיסה עצמית שלילית, ולהימנע מאזורים ואירועים הנקשרים לזיכרון, לפעמים בלי שיהיה מודע לכך.
בטיפול ב-EMDR עובדים על התת מודע של המח, ומטפלים בבעיה מהשורש.
הטיפול נראה מוזר
דרך הטיפול ב-EMDR נראית קצת מוזרה, ונשמעת כמו שיטה של רופא אליל בכפר נידח... אך יש מאחוריה היגיון רב, והיא אף הוכחה מחקרית היטב. מטרת הטיפול היא לחבר את הנתק בין האונות שנוצר במח בעקבות הטראומה, ויש מספר דרכים להגיע לכך: על ידי גרייה של העיניים, שזאת הגישה הקלאסית, על ידי תיפוף על הברכיים, או על ידי מכשיר רטט שהמטופל מחזיק, במטרה להפעיל את שתי אונות המח בו זמנית.
אינו מתאים בכל מצב
תהליך הטיפול כולל עבודה קשה של כניסה עמוק פנימה לחוויות לא קלות. בדרך כלל, בטיפול דינמי או CBT רגיל, המטופל ידבר, המטפל ישקף, ויחד יגיעו להבנות. ב-EMDR המטופל חוזר לתוך החוויה שלו, וחווה את הסיפור מחדש. הוא נדרש להרגיש שוב את מה שהוא עבר, ולכן הטיפול עצמו אינו קל. משום כך ישנם מטפלים שיבחרו ראשית להתחיל בטיפול קלאסי, לעבוד על רגיעה, יציבות ובניית אי בטוח, ורק לאחר מכן לעבור לטיפול בשיטה זו.
לא ירוקן לכם את הארנק - תחום בזמן
אחד היתרונות הגדולים של הטיפול ב-EMDR הוא האפשרות לתחום אותו ולהגדיר זמן לטיפול. הזמן תלוי גם אם הטראומה הייתה חד פעמית או מתמשכת. אם היו מספר טראומות, או טראומה רציפה לאורך זמן, יהיה קשה לתחום בזמן קצוב, אך אם מדובר בטראומה ממוקדת, כמו תאונה, לידה שהסתבכה, או כישלון גדול בתחום כלשהו, ברוב המקרים מספיקים 3-5 מפגשים.