5 דברים שלא ידעתם על חודש אלול

כשהחום של הקיץ מתחיל לדעוך, ולחש הסתיו מעורר את האוויר, נפתח פרק מיוחד ומשמעותי בלוח השנה היהודי: חודש אלול. קבלו 5 דברים שלא ידעתם על החודש האחרון של השנה

כשהחום של הקיץ מתחיל לדעוך, ולחש הסתיו מעורר את האוויר, נפתח פרק מיוחד ומשמעותי בלוח השנה היהודי: חודש אלול. מעבר לכך שהוא מבשר את דמדומי השנה הזו, ואת לידת השנה החדשה, אלול טומן בחובו סודות, סמליות וסיפורים מפתיעים, השוזרים מרקם עשיר של משמעויות. קבלו 5 דברים שלא ידעתם על חודש אלול.

 

1. מה זה בכלל השם הזה?

פירוש השם 'אלול' לוט בערפל, שרוי במסתורין ומעורר סקרנות. יש חוקרים המקשרים אותו למילה האכדית "ululu", כלומר "קציר", שכן הוא מבשר את סוף תקופת הקציר. פרשנות יותר מעניינת, שקשורה למשמעות הרחבה יותר של החודש, מפרשת את המילה אלול כמילה נרדפת לחיפוש. פירוש זה נלמד מפסוק בספר במדבר המרמז על קשר זה: "ויתורו את הארץ" (במדבר י"ג, כ"א). אונקלוס, המתרגם הקדום של התנ"ך לארמית, מתרגם זאת כך: "ויאללון ית ארעא" – כלומר לאלל זה לחפש, ואלול זה חיפוש. פירוש זה רומז על המשמעות של אלול כחודש של חיפוש פנימי וחשבון נפש.

 

2. אני לדודי ודודי לי

מלבד המשמעות המפורשת של השם, במשך הדורות מצאו לו גם משמעויות נסתרות בין האותיות. שמו של אלול רומז בראשי תיבות על המשפט "אני לדודי ודודי לי" – תיאור של סיפור האהבה בין האל והאדם, שבחודש זה, על פי המסורת, באים לידי קרבה. ראשי תיבות נוספים טמונים באותיות של אלול ונוגעים במגוון המשמעויות שלו. המילים של הפסוק "איש לרעהו ומתנות לאביונים" מתוך מגילות אסתר, מתחילות באותיות אלו"ל ורומזות על החשיבות של אהבת הזולת בחודש הזה. כמו כן, המילים מתוך "ומל ה' אלוהיך את לבבך ואת לבב זרעך" (דברים, ל', ו') מרמזות על המשמעות של חודש אלול כחודש של פתיחות לשינוי ("מילת הלב" היא בניגוד לכינוי "ערל לב" – אדם אטום וסגור מבחינה מוסרית).

 

3. מת אב ומת אלול

בשירה העברית לדורותיה, מסמל אלול את השנה הדועכת כמו עלי הסתיו, ובפרט את סוף הקיץ, ואת ראשית הקור והעצב של החורף. שיר על סוף הקיץ, שנכתב לפני כאלף שנה, בידי המשורר שמואל הנגיד, פותח במילים "מת אב ומת אלול, וּמֵת חֻמָם, גַם נֶאֱסַף תִשְרֵי וּמֵת עִמָם". מילות השיר שימשו כפתיחה לשיר עברי מודרני שנכתב על ידי המשורר נתן יונתן, ובוצע על ידי צביקה פיק, שהפך ללהיט וזכה להצלחה אדירה. שיר נוסף נכתב בידי המשורר אברהם חלפי ופתח במילים "סתיו יהודי בארץ אבותיי שולח בי רמזי אלול", שהולחן על ידי יוני רכטר, ובוצע על ידי אריק איינשטיין בערוב ימיו. שירים עבריים רבים על הסתיו והזמן החולף, קיבלו השראה מהחודש הפיוטי הזה.

 

3. אדון הסליחות

אלול משמש מבוא לזמן הנקרא במסורת "ימים נוראים", הימים שבין בין ראש השנה ויום כיפור, שמייצגים את תחילת השנה החדשה, ואת האפשרות להתחדש ולהשתנות ביחד איתה. לכן, במשך הדורות, התפתחו אינספור מנהגים ומסורות בקרב קבוצות וחוגים שונים ביהדות, שהטעינו את החודש במשמעויות ומנהגים רבים. קהילות רבות קמות באישון ליל לומר "סליחות" בבית הכנסת ולתקוע בשופר, ומברכים אחד את השני בשנה טובה וכתיבה וחתימה טובה.

 

5. מזל בתולה

הביטו לשמים ותגלו גם את הכוכבים לוחשים את הקשר האישי שלהם לאלול. המזל האסטרולוגי של החודש, בתולה, מופיע בפסוק "שובי בתולת ישראל - שובי אל עריך אלה" (ירמיהו לא, כ). חז"ל מצאו את הקשר שבין החודש לבין הבתולה במילה "שובי" – הקשור לשינוי ולשיבה אל עצמנו. בנוסף, התכונות המאפיינות את הנולדים בחודש זה הן מעשיות, דקדקנות, יכולת לרדת לפרטים וחוש ביקורת מפותח, ושאלו הן התכונות שכדאי לכל יהודי לאמץ בחודש זה, הסוגר את השנה, ודורש מאיתנו סוג של "דו"ח מאזן שנתי", שיאפשר לנו לסיים את השנה ברגל ימין.

 

חודש אלול נותן אותותיו בכל מקום אליו נביט – בארץ ובקציר שבשדה, בשמים ובכוכבי הבתולה, בצלילי השירים על הסתיו הקרב, בתוך הלב שמחפש את דרכו, ובאותיות הקטנות של השם שלו. בחודש הזה הטבע מאט ממרוצתו. הוא טומן בחובו מראה לנפש, ומזמין אותנו לצאת למסע של התבוננות פנימית והתחדשות.

תגיות: TOP 5אלול

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}