זקוקים לטיפול רגשי? זו הסיבה ש-CBT לא בהכרח יעזור לכם
"למרות שצורת הטיפול הזה מבוססת ראיות ונמצאה כיעילה בטיפול בחרדות, דיכאון ואתגרים אחרים בבריאות הנפש, יש לה גם מגבלות", אומרת הפסיכותרפיסטית האמריקנית ליאה אגוויירה
- שירה דאבוש
-
אא
בשנים האחרונות הולך וגובר הצורך בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). טיפול זה הוא 'תת התמחות' של הפסיכותרפיה, ורבים מהמטופלים מופנים אליו על ידי הרופא שלהם, אלא שמסתבר, שלא לכולם השיטה הזו יכולה לעזור, גם אם הרופא המליץ עליה.
"למרות שצורת הטיפול הזה מבוססת ראיות ונמצאה כיעילה בטיפול בחרדות, דיכאון ואתגרים אחרים בבריאות הנפש, יש לה גם מגבלות", אומרת הפסיכותרפיסטית האמריקנית ליאה אגוויירה.
לדבריה, הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי זהה למסגור תמונות חדשות. "הטכניקות של הטיפול מאפשרות עצירת מחשבות ומסגור קוגניטיבי מחדש, שלמעשה, מחליף מחשבות לא מועילות או לא רציונאליות שגורמות לנו לתחושות או לדפוסי התנהגות בלתי רצויים", היא מסבירה.
לאחר הטיפול, האדם אמור להרגיש הקלה ולשפר את התפקוד הכללי בחייו. "עבור אנשים רבים, ה-CBT הוא אמצעי יעיל בניהול חרדות ודיכאון קל עד בינוני, הודות לטכניקות הפשוטות שהוא מציע. עם זאת, הוא לא תמיד מספיק עבור אנשים שחוו טראומה או שיש להם טראומה מורכבת", מדגישה אגווירה.
במילים אחרות, ה-CBT לא מתרכז בשורש הבעיה, ואין לו עניין 'להציף' את ה'למה' זה קורה לנו. למה אנחנו חווים חוויות שליליות, למה אנחנו חסרי ביטחון, ולמה אנחנו מתנהגים בצורה כפייתית כלפי משהו או מישהו.
אם יש לכם, למשל, מחשבות טורדניות על מוות, ה-CBT כן עשוי לעזור לכם להחליף את המחשבות עליהן במחשבות אחרות, חיוביות יותר. אבל הוא לא יביא אתכם למצב של 'חפירה' לעומק לגבי הנסיבות שמביאות אתכם לחשוב על המוות.
לסיכום, ה-CBT הוא טיפול קצר וממוקד, שמה שבאמת מעניין אותו הוא 'כאן ועכשיו' ופחות מה שהיה בעבר (להבדיל מטיפול פסיכולוגי למשל), ומטרתו היא להביא אתכם לתפקוד תקין ביומיום, ללא מחשבות שליליות או דפוסי התנהגות מגבילים.