המדע שמאחורי הטעם: מה קורה לנו בגוף כשאנחנו צורכים משקה קינמון ודלעת?
מהו תבלין הדלעת שמשגע את ארצות הברית ולמה רשת בתי הקפה הפופולרית סטארבאקס משלבת אותו במגוון משקאות ומזונות בתפריט שלה?
- שירה דאבוש
-
אא
תעשייה שלימה סובבת סביב קינמון, דלעת והשילוב ביניהם: ברשת בתי הקפה הפופולרית 'סטארבאקס' בארה"ב פיתחו סופגניות, קפה, פשטידות ושלל משקאות סביב מחקרים, שמראים כי בלוטות הטעם שלנו 'מתמכרות' לתבלין הזה.
באחרונה נדהמו הלקוחות לגלות גם סוג חדש של קפה לאטה עם תבלין דלעת, ששווק תחת הסלוגן: 'מהדורה מוגבלת - לזמן קצר בלבד'.
"תופעת תבליני הדלעת היא אחת ההתרחשויות הפסיכולוגיות המסקנות ביותר, שכן אומה שלימה 'משתגעת' אחרי התבלין הזה כבר כמה חודשים", כותבת החוקרת והפסיכותרפיסטית קלאודיה סקורון (באנגלית: Claudia Skowron), שכתבה מאמר על המדע שמאחורי הטעמים במזון שלנו.
אז מה הופך את תבלין הדלעת לכל כך נחשק וממכר? הנה רמז: זה לא רק טעם, אבל זה מתחיל שם. "רבים יטענו שטעם תבליני הדלעת עצמו טעים, אבל למרבה האירוניה, ברוב תבליני הדלעת כמעט אין דלעת, אלא רכיבים אחרים שאנחנו נוהגים להוסיף לפאי דלעת, למשל, כמו סוכר, קינמון, אגוז מוסקט, ג'ינג'ר וציפורן".
בשלב זה, מסבירה סקורון, כי כל הרכיבים שהוזכרו מתפקדים בגופנו כסוג של 'תרופות הרגעה' או כפי שהיא מגדירה זאת - בעלי תכונות 'אפרודיזיאק'. כלומר, תכונות שמעוררות אותנו מינית.
“קינמון הוא אפרודיזיאק טבעי, וידוע כמרפה שרירים ומגביר את החשק המיני. אגוז מוסקט הוא תבלין נוסף בעל אותן תכונות. במחקר על חולדות נמצא, שלאגוז המוסקט יש השפעה דמויית תרופות נוגדות דיכאון", היא מסבירה. "היות ואלו המרכיבים הבולטים ביותר של תבלין דלעת, אפשר להבין מדוע המשיכה של הציבור אליו היא כל כך גדולה".
אבל זה עוד לא הכל. שכן, מאחורי הטעמים הכל כך מיוחדים שאנחנו מוצאים חדשות לבקרים על המדף, מסתתרת תורה שלמה של פסיכולוגיה. "הפסיכולוגיה החברתית אומרת לנו, שברגע שמשהו הוא 'היצע מוגבל', 'עונתי' או 'לזמן קצר בלבד', ועוד מעט הוא לא יהיה, כדאי לנו לרכוש אותו גם אם הוא נורא יקר", מסבירה סקורון.
"זה גם חלק מהטבע האנושי שלנו לרצות להיות חלק ממשהו, אז אם כולם עושים את זה ומדברים על זה, אני רוצה להיות חלק מזה ולעשות את זה גם. אנשים רוצים להרגיש רלוונטיים, ולכן גם ינסו טעמים חדשים כדי להרגיש כאלה".
תבלין הדלעת לדידה, גם יוצר בנו (או יותר נכון באמריקאים שגדלו על הטעם של פאי דלעת) סוג של נוסטלגיה, ולכן, כשאנחנו צורכים אותו, בלוטות הטעם שלנו מזהות מיד 'טעם נוסטלגי'. זה גם מה שמשדר לנו התת מודע שלנו. "לכן, בפעם הבאה שאתם עוברים בסטארבאקס וקונים משקה עם תבלין דלעת, תבינו שזה באמת הרבה יותר מסתם 'טעם'".