איך פטריות 'קסם' יכולות לעזור לטפל בדיכאון?

עמידותם לטיפול תרופתי של רבים מהמטופלים הסובלים מדיכאון, מביאה את אנשי בריאות הנפש לחפש כל הזמן פתרונות חדשים. מחקר חדש מצביע על כיוון לא צפוי

בעשור האחרון, וככל שמתרבים מקרי הדיכאון בעולם, קיים צורך דחוף בטיפולים יעילים. על פי מחקרים עדכניים, 21 מיליון מבוגרים חווים דיכאון מדי שנה בארה"ב לבדה, כשמתוכם מעל 11% הן נשים. בנוסף לסבל שגורם הדיכאון, לעתים קרובות הוא מוביל להפרעות חמורות בחיים, כגון החמצת עבודה, מערכות יחסים מתוחות ושימוש בסמים.

טיפולים לדיכאון כוללים, על פי רוב, פסיכותרפיה ותרופות כגון פלווקסטין (פרוזק). עם זאת, אפילו התרופות והטיפולים שנבדקו בצורה הטובה ביותר, עוזרים רק לכ-60% מאלו שמקבלים אותן. בנוסף, אנשים רבים הנוטלים תרופות קיימות חווים תופעות לוואי לא רצויות, כגון כאבי ראש, קהות רגשית ועוד.

זו, כנראה, הסיבה, שתוצאות מחקר שהתפרסם בכתב עת רפואי מוביל בארה"ב בשם JAMA, הצליחו להלהיב את הקהילה הרפואית בעולם.

במחקר נבדק רכיב בשם 'פסילוציבין' (באנגלית: psilocybin), שנמצא במה שהרופאים מכנים 'פטריית קסם'. צוות גדול של חוקרים מ-11 מדינות בארה"ב, גייס קבוצה של 104 נסיינים שסבלו מדיכאון קל עד בינוני, וסבלו מכוונה אובדנית 'קלה', לא כולל אנשים עם היסטוריה של פסיכוזה או מאניה-דיפרסיה. המשתתפים במחקר חולקו באופן אקראי, ו-51 מתוכם קיבלו צורה סינתטית של פסילוסיבין (לעומת קבוצה אחרת שקיבלה חומר נוסף בשם ניאצין).

באופן מפתיע, החוקרים מצאו, כי בקבוצת הפסילוסיבין, הייתה ירידה משמעותית בתסמיני הדיכאון החל מ- 8 ימים מרגע הטיפול, וגם לאחר מעקב של שישה שבועות. "אלו שקיבלו פסילוסיבין דיווחו גם על שיפור משמעותי יותר בתפקוד היומיומי שלהם, 61% לעומת 25% בלבד, בקבוצה שקיבלה ניאצין", מסביר ד"ר סת' ג'יליאן (באנגלית: Seth J. Gillihan). עוד הוא מוסיף וכותב במאמר יוצא דופן, כי "בניגוד לתרופות טיפוסיות לדיכאון, פסילוסיבין לא הוביל להקהה רגשית, וזה מדהים שמנה בודדת של תרופה יכולה לייצר השפעות כה חזקות על דיכאון - במיוחד בקרב קבוצת אנשים שהיו מדוכאים קצת יותר משנה, בממוצע".

אמנם ה-FDA עדיין לא אישר את הפסילוסיבין לשימוש קליני מסחרי נגד דיכאון, אולם המחקר הוא "תחילתה של דרך חדשה ועוצמתית שמספקת תקווה למי שנאבק בדיכאון", מסכם ד"ר ג'יליאן.

תגיות: דיכאוןטיפול בדיכאון

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}