למה אנחנו לא מצליחים להזיז את עצמנו מהספה? לא בגלל שאנחנו עצלנים

בפעם הבאה שאתם מאשימים את עצמכם בעצלות, קחו כמה רגעים כדי לחשוב מה באמת קורה פה. מסבתר שיש לא מעט מצבים פיזיים ורגשיים שמתחזים לעצלות

עצלות זו מילה ש'נזרקת' לאוויר לא מעט, גם כלפי עצמנו וגם כלפי אחרים. אבל מהי בכלל עצלות, והאם זה בהכרח אומר שאני עצלן אם אני לא רוצה לעשות משהו?

לדברי הפסיכותרפיסטית האמריקנית ג'ניפר גיירלך ישנם כל מיני מצבים שאנחנו 'מלבישים' על עצלות, במקום "לקרוא לתינוק בשמו" - מצב רוח ירוד, חוסר מוטיבציה, עייפות ואפילו פרפקציוניזם מוגזם.

הנה כמה 'יצורים' שמתחזים לעצלות, ומה אתם יכולים לעשות לגביהם:

 

  1. מצב רוח ירוד.

לפעמים, פשוט לא בא לנו. לא מתחשק לנו לעשות כלום ואנחנו אפילו מתקשים ליהנות מהדברים הטובים. מה אפשר לעשות? אם מצב הרוח הירוד הוא דבר חד פעמי שנמשך פחות משבועיים, אולי יהיה הגיוני קודם כל לקחת צעד אחורה ולחשוב: מה מוריד את מצב הרוח שלי? האם אני צריך זמן להתאבל על משהו? האם משהו חסר לי בחיים? לפעמים עצב הוא הדרך של המוח שלנו להודיע לנו שמשהו לא בסדר. אם חלפו יותר משבועיים ואין סיבה ברורה לעצבות שלכם, אולי כדאי לפנות לקבלת טיפול מקצועי.

 

  1. איבוד כיוון/ חוסר מוטיבציה.

לפעמים נדמה שאין טעם במה שאנחנו עושים. הולכים בכל יום לעבודה, עושים את אותם הדברים אבל השגרה איבדה את הניצוץ שלה, וגם אנחנו איבדנו את ה'כיוון' וכבר לא מצליחים לזהות ערכים ומטרות בחיים שלנו. נסחפים אל עוד יום.

מה אפשר לעשות? "זה טוב לדעת לאן פניכם מועדות ואילו ערכים יש לכם, כדי שהחיים ירגישו משמעותיים. זה מאוד נורמלי לאבד את הדברים האלה לפעמים, אבל רגש כזה הוא הזדמנות לשוחח עם חבר, למצוא מנטור או מנהיג רוחני שיעזור לכם לזכור את מה שחשוב לכם. כתבו את הערכים והמטרות שלכם במחברת, וחזרו אליהם בכל פעם שאתם מרגישים קצת חסרי כיוון".

 

  1. זהירות, פרפקציוניזם.

שימו לב לקול הביקורתי שלכם. לפעמים, הפרפקציוניזם יכול להרוס כל שטח טוב, היות והוא יוצר פחדים ועצבנות (כשיש קושי להתמודד עם חוסר השלימות והפגמים שבחיינו). זכרו שבכל פעם שאתם 'מכים' את עצמכם על טעות שעשיתם, אתם צריכים מן העבר השני לתרגל דיבור עצמי מלא חמלה. לדברי גיירלך, חשוב שלא לבלבל בין עצלות לבין הפחד לטעות, שהוא הכי טבעי בעולם.

"אולי אתם לא תמיד יודעים מאיפה להתחיל, מוצאים את עצמכם טובעים בכל כך הרבה דברים בבת אחת, וקשה לכם להתמקד, אבל תזכרו שפגישה עם מטפל יכולה לעזור לכם לשמור על המסלול הנכון לכם, ולגלות אילו אסטרטגיות אישיות וארגוניות מתאימות לכם ביותר, כדי שלא לזנוח את מה שטעון טיפול".

תגיות: דיכאוןפרפקציוניזםעצלותחוסר מוטיבציה

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}