מה גרם לארגון החות'י התימני להצטרף למלחמה נגד ישראל?
הופתעתם לשמוע שתימן הכריזה מלחמה על ישראל? האנטישמיות בתימן אינה תופעה חדשה, ובפרט לא אצל האסלאם הזיידי אליו החות'ים משתייכים. היא הולכת אחורה דורות רבים
- יאיר סעדון
-
אא
כבר כמה שנים שארגון החות'ים התימני משתתף במערכה האירנית נגד ישראל. אחת מנקודות הציון בהקשר הזה, היה הטיל שהיא שלחה לאיחוד האמירויות בעת שהנשיא הרצוג ביקר שם בשנה שעברה. אולם, נראה שהם לא עלו על סדר היום הציבורי בישראל, עד השבוע שעבר, כאשר שלחו טיל בליסטי שכוון לעבר אילת, ויורט על ידי מערכת "חץ" הישראלית – שזו הייתה הפעם הראשונה שנעשה בה שימוש.
האינטרסים של החות'ים, מסבירים מומחים, הם בעיקר מקומיים. יש להם חזון ומטרות שנוגעים לתימן עצמה, והניסיון לפגוע בישראל קשור לברית שלהם עם איראן, ברית של שיעים נגד סונים ונגד ישראל והמערב. לצד זאת, אין ספק שההתנגדות של החות'ים לישראל והשנאה ליהודים, אינם רק תוצר של הנסיבות הגאופוליטיות, אלא יסוד מושרש במורשתם. "מוות לאמריקה, מוות לישראל, קללה על היהודים, וניצחון לאסלאם" הוא הסלוגן הרשמי שלהם, שלא מותיר מקום לספק אודות אופיו האנטישמי של הארגון. מעט היהודים שעוד חיו בתימן בשנים האחרונות, סיפרו כי הם חשו איום על חייהם עקב התחזקות החות'ים, ורובם המוחלט הוברח מתימן לארצות אחרות. אולם, האנטישמיות בתימן אינה תופעה חדשה, ובפרט לא אצל האיסלאם הזיידי אליו החות'ים משתייכים. היא הולכת אחורה דורות רבים.
אחת האפיזודות הידועות של רדיפות נגד יהודים בתימן היא גזרות השמד שיצאו נגדם במאה ה-12. השלטונות רדפו את יהודי תימן והמיטו עליהם ייסורים רבים, לצד ניסיון לכפות עליהם להמיר את דתם. פרק מר זה נותר, יחסית, ידוע בתולדות ישראל, בשל אגרות הנחמה ששלח אל התימנים אחד מגדולי המנהיגים היהודיים בכל הדורות – רבי משה בן מימון. "ואתם אחינו", כותב להם הרמב"ם ב'אגרת תימן', "היו על בריתכם קיימים, ובדתכם מחזיקים, ועל אמונתכם נוהגים ועומדים. ושלמה המלך עליו השלום דימה אותנו לאישה יפה בתכלית היופי שאין בה דופי, שנאמר 'כלך יפה רעיתי ומום אין בך'...". בעקבות דברי הנחמה והחיזוק, שעשו רושם רב בקרב מקבליה, נותר הרמב"ם סמכות רוחנית חשובה במסורת של יהודי תימן דורות רבים אחרי מותו, עד ימינו אלה.
במאות שבאו אחרי כן היו עוד גזירות, שמד וגירושים נוספים. אחת הגזירות האפלות, שנהגה עד לא מזמן, במאות ה-19 ובמחצית הראשונה של המאה ה-20, היא החוק הנקרא בפי יהודי תימן 'גזירת היתומים'. על פי גזרה זו, כל ילד יתום שמתו אביו ואמו, נלקח מהקהילה היהודית על ידי השלטונות, ונכפה עליו להמיר את דתו ולגדול כמוסלמי. עקב כך, חיפשה הקהילה היהודית דרכים לעקוף את הגזירה, ולהבריח את הילדים למקום בטוח. הרב יחיא נחום, אחד מחכמי ומנהיגי תימן הבולטים במחצית הראשון של המאה ה-20, כתב על כך איגרת לסוכנות היהודית, בה ביקש מהם סיוע:
"על אודותינו אנחנו גולי תימן, שהיינו בארצותינו דחוקים עניים ונבזים ושפלים מכל צד ומכל פנה [...] עד שנתווספה עלינו צרת היתומים, שכל מי שמת אביו ואמו ואפילו כבר גדול, מעבירים אותו על דת להמיר דתו. וכיוון שראינו צרתינו צרה עזבנו את בתינו וכל מחמדינו, וכל אחד משתדל להבריח בניו ובנותיו בחייו פן ימות ויתפסו בניו בחוקי דתם רחמנא ליצלן".
בשל גזרה זו מסרו רבים את נפשם כדי להבריח את היתומים הללו, כפי שממשיך הרב נחום:
"וכבר בא מעשה לידי כמה פעמים, והברחתי אותם אל עיר עדן (עיר נמל בדרום תימן), ואחר כך מבקשים אותם מידינו, ויסרו אותנו ביסורים קשים, וענו בכבל רגלינו, והפסדנו ממון רב כדי שנצא מבית האסורים, ומכרנו כל מחמדינו...".
גזרה זו הונהגה בימיו של השלטון הזיידי, ששלט בצפון תימן במשך מאות שנים. בשנים האחרונות לשלטון הזיידי נחלש כוחה של הגזרה, ויהודים מצאו דרכים לעקוף אותה. בתחילת שנות ה-60, בעקבות אירועי "המהפכה התימנית", עברה השליטה בתימן לידי הסונים, והזיידים הפכו למיעוט עם פחות השפעה.
אחד הארגונים שצמחו מתוך האסלאם הזיידי שנדחק לשוליים, הוא ארגון החות'ים, שמנסה בימים אלה לכבוש מחדש את השלטון, ובזמנו הפנאי משגר טילים לעבר ישראל, במצוותה של איראן. כפי שראינו, שנאת ישראל והיהודים מושרשת בזרם הזיידי מדורי דורות. האלמנט של "קללה על היהודים" שמופיע בסלוגן של החות'ים, אינו תוצר לוואי מקרי של הנסיבות הגיאופוליטיות, ושל ברית כזו או אחרת עם איראן, אלא תוצאה של מורשת אנטישמית עתיקה. אלא, שכיום, בניגוד לעבר, הניסיון שלהם להטיל "קללה על היהודים" נתקל במערכת "חץ" משוכללת שמיירטת אותו.