5 שירים שמנציחים את מלחמות ישראל
כל מלחמה והשירים שלה, שמבטאים את רוח הזמן והזיכרונות הקשים, המרגשים והכואבים. הדרך שבה שיר מוצא את דרכו, ונעשה לזיכרון מייצג של זמנו, תלויה באווירה הציבורית ובמשמעות שהמלחמה קיבלה בעיני העם. קבלו 5 שירים מ-5 מלחמות שהיו בישראל
- יאיר סעדון
-
אא
להרבה מאיתנו יש שירים שמזכירים תקופה מסוימת בחיים, שירים שהיו נוכחים בחיינו בתקופה הזו, ונקשרו במוחנו עם החוויות שחווינו בה. כמו בחיים האישיים, כך גם בחיים הציבוריים, לכל תקופה יש פסקול - בפרט לאירועים יוצאי דופן, ובעיקר למלחמות. כל מלחמה והשירים שלה, שמבטאים את רוח הזמן והזיכרונות הקשים, המרגשים והכואבים. הדרך שבה שיר מוצא את דרכו, ונעשה לזיכרון מייצג של זמנו, תלויה באווירה הציבורית ובמשמעות שהמלחמה קיבלה בעיני העם. קבלו 5 שירים מ-5 מלחמות שהיו בישראל.
א. שיר הרעות
בנאום ההספד שנשא ראש הממשלה נתניהו למשורר חיים גורי לפני מספר שנים, הוא אמר עליו את הדברים הבאים: "ביצירה הפורייה שלו מהדהדים אתגרי הקיום הלאומיים בדורות הגאולה. מי מאיתנו אינו יודע, או אינו מסוגל לפזם, את שיריו שמרגשים עד דמעות, דוגמת 'הרעות', 'באב אל וואד, לנצח זכור נא את שמותינו'". ואכן, גורי הוא במידה רבה המשורר של דור שלם, דור התחייה והקמת המדינה. השירים שכתב על ימי מלחמת העצמאות, שבה לחם כסגן מ"פ בחזית הדרומית, הולחנו והפכו לחלק בלתי נפרד משירי ההנצחה והזיכרון של המדינה הצעירה. הנה מוטלות גופתנו, באב אל וואד, והידוע שבהם, שיר הרעות, שנכתב כשנה לאחר פרוץ הקרבות של תש"ח. בשיר זה מתאר גורי את זכר הנופלים ואת הרעות העמוקה בין הלוחמים, שלא תניח לנשארים לשכוח את אלה שאינם.
ב. גבעת התחמושת
שיר הרעות הוא שיר כללי ואוניברסלי, שמתאר את החוויה של לוחמים רבים ממלחמת העצמאות ולא נוגע באירועים ספציפיים. אבל, ישנם גם שירים שעסקו באירועים קונקרטיים, שהפכו למיתוסים לאומיים. אחד מהם הוא השיר על גבעת התחמושת, שהנציח את אחד הקרבות הכי קשים וההרואיים בתולדות מלחמות ישראל, בתנאים בלתי אפשריים: "מול בונקרים מבוצרים, ומרגמות מאה עשרים, מאה וכמה בחורים, על גבעת התחמושת". השיר מצליח לבנות תיאור ממשי, חי ומרגש, של ההתרחשות המדממת שבין "התעלות, הכוכים והמסילות", ואת התחושות של הלוחמים שהלכו בהן אל מותם. זכור במיוחד המשפט שמופיע לקראת הסוף על ידי המספר "אני לא יודע למה קיבלתי צל"ש. בסך הכל רציתי להגיע הביתה בשלום".
ג. לו יהי
הפתעת מלחמת יום כיפור, ומשבר הבטחון והאמון שהתעורר בעקבותיה, הובילו לכמיהה חזקה מאד לשלום ולשקט, שבאה לידי ביטוי בשירים שנכתבו באותם ימים. השיר 'לו יהי' של נעמי שמר, שבוצע בעצם ימיה של מלחמת יום כיפור, מבטא בדיוק את הכמיהה הזאת: "בְּתוֹךְ שְׁכוּנָה קְטַנָּה מוּצֶלֶת\ בַּיִת קָט עִם גַּג אָדֹם...". את ההרואיות של שירי תש"ח וששת הימים החליפה נימה של כמיהה ותפילה, שתיגמר כבר דרך הצלמוות של המלחמה והדם: "זֶה סוֹף הַקַּיִץ סוֹף הַדֶּרֶךְ\ תֵּן לָהֶם לָשׁוּב הֲלוֹם\ כָּל שֶׁנְּבַקֵּשׁ - לוּ יְהִי".
ד. הביתה
אבל, למרות התקווה והציפייה, השלום והשלווה בוששו לבוא. 10 שנים אחרי שביקשה נעמי שמר 'לו יהי', החלה מלחמת לבנון הראשונה, שסיבכה את ישראל עמוק בבוץ הלבנוני, בו נשארה עוד 10 שנים נוספות. מלחמה זו הייתה נקודת מפנה, כי בניגוד למלחמות הקודמות, שנחיצותן הייתה ברורה לכול, מלחמה זו הייתה הראשונה שהייתה שנויה במחלוקת ציבורית נוקבת, או לפחות היבטים מסוימים שלה. שיר המחאה של ירדנה ארזי "הביתה" קרא לסיים את המלחמה בהקדם, והיה חלק מגל מחאה רחב ששטף את המדינה. "הביתה, הביתה, באה עת לחזור, מן ההרים משדות זרים". במשך השנים נהיה שיר זה מזוהה עם המאבק להחזרת החיילים החטופים, בשל מילותיו: "עד עלות השחר מתפללת לשלומך / שבויה באזיקי פחדים אני שומעת צעדים / הביתה, הביתה כי עוד לא ניתן / כל מה שהובטח לנו מזמן".
ה. מיליון כוכבים
כל מלחמה כוללת בתוכה אובדן ושכול, כל אירוע של חייל שנופל, או אזרח שנרצח, הוא שבר שאין לו סוף, עבור קרוביו ואוהביו. בכל מלחמה נכתבים שירי קינה וגעגוע לאנשים שנפלו ולא ישובו. 'מיליון כוכבים' הוא שיר שכתב יפתח קרזנר לחברו תם פרקש, שנפל במלחמת לבנון השנייה. את השיר שרה אחותו של תם, עמית פרקש, בהלוויית אחיה: "רציתי לשיר לך, לומר לך שלום\ רציתי שניה אחת לומר לך שלום\ תן רק עוד שניה אחת לומר לך שלום".
מלבד מלחמות אלו, הייתה גם מלחמת ההתשה ועוד מבצעים רבים, שכל אחד מהם לווה באין סוף גבורה, כאב ושכול, עליהם נכתבו שירים מרטיטים ושוברי לב. מה יהיו השירים שינציחו את הימים הקשים של חרבות ברזל? כבר יש כמה הצעות. "כמעט כל שורה ב'יהיה טוב' האינטימי והאהוב של יסמין מועלם", כתב מבקר המוסיקה בן שלו, "מהדהדת כעת תחושות שאף אחד מאיתנו לא יכול היה לדמיין". האם זה יהיה השיר, או אולי שיר אחר שעוד לא נכתב? נחכה ונראה.