מהי אובססיה עצמית, ואיך היא עלולה לפגוע במי שסובל ממנה?
מודעות עצמית היא דבר טוב, אבל מה קורה כאשר אנחנו מתעסקים בלי הרף בחוויה הפנימית שלנו?
- שירה דאבוש
-
אא
מודעות עצמית אינטרוספטקיבית היא רגישות לחוויה הפנימית של האדם - מחשבות, רגשות, יכולת שיפוטיות והתנהגות.
אך, יש הבדל עצום בין מודעות עצמית לבין אובססיה עצמית, שהיא למעשה עיסוק מתמיד בחוויה הפנימית שלנו. לדברי הפסיכולוג סטיבן סטונסי: "מודעות עצמית עוזרת לנו ללמוד מטעויות ולתקן אותן, דבר חשוב מאוד בכל אספקט של החיים. לעומת זאת, אובססיה עצמית פוגעת מאוד ביכולת לראות נקודות מבט אחרות".
לדבריו, אנשים שעסוקים מדי בחוויה הפנימית שלהם, נוטים לשפוט את הסביבה שלהם מבלי לראות מה הם עצמם עושים כדי לגרום לתגובות שליליות כלפיהם. "האנשים שנגועים באובססיביות עצמית אינם יכולים לראות אנשים אחרים", מסביר סטונסי. "הם תמיד מצפים מהסביבה להתאים את עצמה לרגשות שלהם ולמצבי הנפש שלהם. אם אתה גורם להם להרגיש טוב אתה בסדר, ואם אתה מעז שלא להסכים איתם, אתה כנראה 'פגום רציני'".
אנשים שסובלים מאובססיה עצמית גם בקלות יכולים להפוך לנרקיסיסטיים - כלומר אנשים שעסוקים מדי באגו הנפוח שלהם, שמשוויצים יתר על המידה בתכונותיהם או הישגיהם האישיים. "העיסוק באני שלהם שואב כל כך הרבה אנרגיה מנטלית, עד שזה גורם להם בקלות להצפה רגשית ממעורבות במערכות יחסים או אפילו משימות בעבודה", אומר הפסיכולוג. "הם רגישים לביקורת משום שהם ביקורתיים על עצמם מבוקר ועד ערב, ולעתים קרובות גם רואים את עצמם כקורבנות. אובססיה עצמית פוגעת באדם שסובל ממנה באופן כמעט בלתי הפיך, וכדאי להתרחק משם, או לכל הפחות, להיות מודע לנזקים שהיא משאירה אחריה".