מתי התחילו להפיץ פייק ניוז על העם היהודי?

כולנו ראינו את הרמת הגבות המרשימה של אילון לוי בשבוע שעבר, כאשר שאלה אותו המראיינת את אחת השאלות התמוהות ביותר שנראו על המסכים מאז נוסדה הטלוויזיה. הוצאת דברים מהקשרם על ידי אנשי התקשורת העולמית, מסתבר, היא בסך הכל המשך של שיטות אנטישמיות עתיקות יומין

כולנו ראינו את הרמת הגבות המרשימה של אילון לוי בשבוע שעבר, כאשר שאלה אותו המראיינת את אחת השאלות התמוהות ביותר שנראו על המסכים מאז נוסדה הטלוויזיה:

"ערכו השוואה בין 50 ישראלים שמשתחררים בעסקה ובין 150 פלסטינים שמשתחררים. האם זה אומר שישראל מייחסת פחות חשיבות לערך חיי הפלסטינים?".

הפרצוף שעשה אילון בתגובה לשאלה הזו כבר הפך למם ויראלי, פרצוף שאחריו הגיעה תשובה מוחצת לדברים התמוהים הללו.

מבעד לקומיות שברגע המוזר הזה, מתחת לדברים האלה מסתתרת תופעה מטרידה. "השנאה מקלקלת את השורה" ועוינות כלפי ישראל עלולה להוביל לשאלות מעוותות, שלוקחות עובדות מסוימות ומסיקות מהן מסקנות מופרכות, הפוכות לחלוטין מהמציאות. "הוֹי הָאֹמְרִים לָרַע טוֹב וְלַטּוֹב רָע שָׂמִים חֹשֶׁךְ לְאוֹר וְאוֹר לְחֹשֶׁךְ שָׂמִים מַר לְמָתוֹק וּמָתוֹק לְמָר" נכתב בספר ישעיהו. השיטה של לקיחת עובדות והוצאתן מהקשרן איננה חדשה, והיא מוכרת היטב מההיסטוריה היהודית.

תופעה זו מוכרת כשיטת פעולה אנטישמית, שחיפשה לקחת אמירות ומנהגים יהודיים, ולהוציא אותם מהקשרם כדי להתנגח ביהודים. האנטישמיות כיוונה את חיציה כלפי התלמוד, אחד מספרי היסוד של הדת היהודית, בחרה מתוכו אמירות, והוציאה אותן מהקשרן על מנת להציג את היהודים באופן מרשיע. מלומדים ומיסיונרים נוצריים גילו עניין בתלמוד, על מנת להשתמש בו ככלי להתנגח ביהודים, או כדי לגרום להם להמיר את דתם. חלקם ניסו להראות איך כביכול המקורות היהודיים תומכים דווקא בנצרות, וחלקם ניסו לבסס מתוכם דעות קדומות ועלילות דם נגד היהודים. לעיתים היו אלה יהודים מומרים, שהכירו את התלמוד מנעוריהם, ובחרו להשתמש בידע הזה ולעוות אותו על מנת להרשיע בדין את בני עמם. השימוש לרעה שנעשה בתלמוד נגד היהודים התבצע בשלל דרכים, מתוכם אנחנו יכולים ללמוד באופן כללי על שיטות שקר מתוך שנאה.

דרך אחת הייתה פרשנות מעוותת של הדברים שנאמרו. אחת הדוגמאות לכך היא הניסיון לטעון שהיהודים מתפללים נגד הנוצרים בתפילה הנקראת "עלינו לשבח", שנאמרת בסוף כל תפילה. בקטע זה מודים על הזכות שנפלה בחלקו של עם ישראל, לדבוק באמונה באל אחד, בניגוד לעמים אחרים שהם עובדי אלילים. אותם נוצרים עוינים פירשו תפילה זו כמכוונת נגדם, למרות שעל פי המסורת מקורה בימי יהושע בן נון, כלומר היא מכוונת כלפי העמים הקדומים שחיו בארץ ישראל, ועבדו עבודה זרה, ולא כלפי הנוצרים שחיים כיום. בקטע זה אומרים על העמים עובדי העבודה זרה שהם "מתפללים להבל וריק", ביטוי שהנוצרים נטפלו אליו כי המילה "וריק" שווה בגימטריה "ישו". אבל בטענה זו הם מתעלמים מהעובדה שהביטוי "הבל וריק" כתיאור גנאי לכוחות שאין בהם להועיל נכתב עוד בספר ישעיהו שבתנ"ך, מאות שנים לפני שמישהו שמע על ישו והנצרות, ושאין לו שום קשר אליו.

דרך נוספת היא הוצאה מההקשר שבו הדברים נאמרו. כך למשל, במסגרת "תפילת שמונה עשרה" (תפילה שבמקורה הייתה בעלת שמונה עשרה ברכות שאומרים שלוש פעמים ביום, ובהמשך נוספה לה ברכה נוספת) ישנה ברכה בשם "ברכת המינים". ברכה זו פותחת במילים "ולמינים ולמלשינים אל תהי תקווה". גם כאן טענו התועמלנים הנוצרים שתפילה זו מכוונת נגדם באופן אישי. אולם בתלמוד עצמו מסופר כנגד מי נאמרה תפילה זו. היא נאמרה כנגד אנשים שהיו באים לבתי כנסיות כדי לגרום ליהודים להמיר את דתם. היא נכנסה לתוך סידור התפילה מתוך מטרה להרחיק את אותם אנשים מבית הכנסת – שהרי הם לא יישארו להתפלל תפילה שמכוונת נגדם. אין לברכה הזו שום דבר נגד נוצרים באשר הם, ובפרט לא נגד נוצרים שחיים כיום.

ישנן שיטות רבות לעוות את המציאות בלי לשקר בצורה בוטה, כמו שראינו בדוגמאות שהבאנו, וכמו שרואים כל יום בשיח ברשתות. לצערנו, חצי שקר לעיתים גרוע משקר גמור, ויוצר מסך הטעיה שקשה יותר לראות מבעדו. תופעות מעין אלה לא ניתן לשרש, לא משנה כמה גבוה נרים את הגבות שלנו. גם התלמוד הועלה על המוקד פעמים רבות, בהתאם לטענות שווא שטפלו עליו, ולקח מאות שנים עד שטוהר וזוכה שמו, והשקרים על היהודים נדחו והוקעו. לכן, לצד המלחמה החשובה בשקרים ובפייק, יש גם להכיר בעובדה שעולם הזה הוא "עלמא דשקרא", עולם שבו אמנם עלינו לדבוק באמת ולעשות את ההשתדלות שלנו, אבל גם ללמוד לחיות לצד השקר, ולהבין שלא הכל בשליטתנו.

תגיות: אנטישמיותפייק ניוזאילון לוי

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}