מדוע חשוב כל כך שנקבל את עצמנו, ואיך עושים את זה בפועל?
אנשים לא עסוקים בנו 24 שעות ביממה, לא בודקים ושופטים כל מילה ומעשה שלנו. אם נזכור זאת, נהיה רגועים הרבה יותר
- שירה דאבוש
-
אא
כל אדם באשר הוא רוצה שהחברה תקבל אותו, אך הרבה לפני כן חשוב שאנחנו נלמד לקבל את עצמנו - אם כי מסתבר שזו לא עבודה קלה. "ללמוד לקבל את עצמך זה לא דבר שקורה בין לילה", מסבירה ד"ר ג'יין סגל, פסיכותרפיסטית ומחברת מאמרים מקצועיים בתחום הפסיכולוגיה. "זה דורש שינוי דפוסי חשיבה, אבל תתנחמו בזה שאתם לא צריכים להיות 'מושלמים' כדי שיאהבו אתכם. למעשה, חוסר השלימות וה'מוזרויות' שלנו יכולים להיות היתרונות החברתיים שלנו, אם נלמד לתעל אותם בצורה נכונה".
אז איך עושים את זה בפועל?
לדבריה, הדבר הראשון שחייבים לשנן הוא שאנשים לא עסוקים בנו 24 שעות ביממה, לא בודקים ושופטים כל מילה ומעשה שלנו. "אם נזכור את זה, נרגיש פחות שיפוטיים לגבי עצמנו מבחינה חברתית. לעתים קרובות, אנחנו המבקרים הגרועים ביותר של עצמנו, ואנחנו קשים עם עצמנו בצורה שאפילו זרים לא מקבלים.
"זה בסדר לדבר ישר ופתוח על הפגיעות שלכם לפעמים, וזה בסדר לצחוק על עצמנו לפעמים. חשוב שנקבל בשמחה גם את חוסר השלימות שלנו, כי אם אנחנו נעשה את זה, סביר להניח שגם אחרים יעשו את זה. אולי הם יאהבו אתכם אפילו יותר בגלל זה. זה בסדר לעשות טעויות. כולם עושים טעויות, זה חלק מלהיות אנושי. זכרו שהערך שלכם לא נובע מהיותכם מושלמים, אלא מהיותכם בני אדם".
לדברי סגל, חשוב שנאמץ גישה קצת יותר אופטימית לגבי הטעויות שלנו, גם אם הן נורא חמורות. "תפסיקו לכנות את עצמכם בשמות גנאי כמו 'פתטי' ו'טיפש' כשאתם טועים. תפסיקו לרדוף את עצמכם על כל הדברים שעשיתם או לא עשיתם כמו שצריך, תפסיקו לחשוב מחשבות שמביאות אתכם תמיד לאותו מקום: עצבות וחוסר תקווה.
"ואם המיומנויות החברתיות שלכם כל כך גרועות, תתחילו לתרגל מיומנויות חדשות. תתחילו לדבר, תתחילו ליזום. אל תצפו שיהיה לכם נוח מבחינה חברתית מבלי להשקיע זמן. אתם יכולים להתחיל בצעדים ממש קטנים כמו חיוך למישהו שזה עתה חלף על פניכם במדרכה או מחמאה לקולגה בעבודה. אתם יכולים לשאול שאלה סתמית במסעדה, או להתחיל שיחה ידידותית עם הקופאית או פקידת הקבלה במשרד. זה יעזור לכם להתמודד עם פחדים חברתיים, ולבנות מיומנויות שדרכן תוכלו לקבל את עצמכם באמת", היא מסכמת.