צילום: shutterstock צילום: shutterstock

"תיאוריות קונספירציה נגד יהודים פורחות בטורקיה בימים אלה"

מעצרו של הכדורגלן שגיב יחזקאל הוא שפל חדש ביחסים ההולכים ומתדרדרים בין ישראל וטורקיה. בראיון מיוחד עם ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, מומחה ליחסי ישראל-טורקיה, הוא מתאר את מצבם הרגיש של יהודי טורקיה, מסביר את טיב היחסים בין טורקיה לאיראן, ומנבא כי למרות הכל – התיירים הישראלים יחזרו לאיסטנבול

מעצרו השערורייתי של הכדורגלן שגיב יחזקאל הזכיר לכולנו שוב עד כמה שבריריים היחסים שלנו עם טורקיה ועד כמה בלתי נסבל יחסו הצבוע של נשיא טורקיה ארדואן לישראל ולמאבקה בטרור. טורקיה, אחרי הכל, היא המדינה שהגישה מסמכים נגד ישראל לבית הדין בהאג, והביעה תקוה שישראל תורשע בהאשמות שמייחסת לה דרום אפריקה – בעוד היא עצמה, נגד כל העדויות ההיסטוריות, מכחישה את הג'נוסייד שביצעה בארמנים.

הרגש האנטי־ישראלי של הממשלה הטורקית אינו נשאר בגבולות הפוליטיקה בלבד, ומטבע הדברים מחלחל גם אל הציבור הרחב דרך התקשורת הממוסדת והרשתות החברתיות. היהודים החיים בטורקיה חווים התערערות נוספת בביטחונם האישי עם כל שפל חדש ביחסים בין אנקרה וירושלים. כדי להבין טוב יותר את מצבם, ואת עתיד היחסים בין המדינות, שוחחנו עם ד״ר חי איתן כהן ינרוג׳ק מאוניברסיטת תל אביב, מומחה ליחסי החוץ של טורקיה וליחסי ישראל־טורקיה.

איך מרגישים יהודי טורקיה בקשר למה שקורה בישראל?

"ברגע שהיהודים שם רואים חיכוך בין ישראל לטורקיה, הם באופן טבעי לא מרגישים בנוח. עצם העובדה שיש חיכוך על בסיס יומי, והשתלחויות מצדן של ממשלת טורקיה והתקשורת הטורקית כלפי מדינת ישראל, מציקים להם מאד. בנוסף, בניגוד לעבר, אנחנו רואים היום  בטורקיה גם תמיכה פומבית מאד בארגון חמאס.

"אני באופן אישי רואה בתקשורת הממוסדת הטורקית גילויי אנטישמיות על בסיס יומי כמעט. הבעיה היא שהטורקים, בגלל האנטישמיות הרבה שמופצת אצלם, כבר לא יכולים להבחין בין אנטישמיות ובין ביקורת כלפי מדינת ישראל. הם איבדו את זה. ראינו, למשל, בעל חנות ספרים שתלה בכניסה לחנות שלט של 'אין כניסה ליהודים' או נהג מונית שכתב שהוא לא מקבל לקוחות ישראלים, או בית כנסת בעיר איזמיר שהכניסה אליו הושחתה וריססו עליה כתובת נאצה: 'ישראל הרוצחת'. כשאנחנו מסתכלים על כל הנתונים האלה, ברור שליהודי קשה לחיות שם ולהרגיש בנוח, אפילו אם מאד ירצה."

בטורקיה נפוצות כמה עלילות קונספירציה נגד היהודים. האם אתה מזהה התגברות של זה כיום?

"הקונספירציות התחזקו מאד. קל יותר להשמיע את הדעות הקיצוניות האלה. הן באופנה עכשיו ואני לא מתפלא על כך. לדוגמא, ארדואן אמר לפני כמה זמן שישראל לא רק מאיימת על עזה – בגלל החזון של הארץ המובטחת היא גם מהווה איום על שלמותה של טורקיה. הוא אמר את המשפט הזה ולמחרת התפרסמה מפה דמיונית בעיתון 'סבאח' שמקורב לשלטון, שבה כל דרום מזרח טורקיה, וגם קפריסין כולה, היו צבועות תחת הגבולות של 'הארץ המובטחת'. יום אחרי פרסום המפה הזו בקפריסין הצפונית החל קמפיין שאומר: "בואו נחסום את דרכם של הישראלים, שלא יקנו פה קרקעות", "צפון קפריסין תהפוך להיות פלסטין מספר שתיים אם היהודים יתחילו לקנות קרקעות כאן", "חייבים חקיקה כדי לבלום את רכישת הקרקעות של הישראלים". זה התחיל בקריאה שלא למכור קרקעות לישראלים אבל הלך והתרחב. הם טוענים שלישראלים יש הרבה אזרחויות שונות, והם יכולים להשתמש בדרכון זר כדי להסתיר את הזהות הישראלית שלהם, ולכן חייבים למצוא דרך יצירתית כדי לבלום את רכישת הקרקעות של היהודים כולם".

האם העלייה לישראל תתגבר בעקבות המצב?

"אני לא רואה שמתחיל גל עלייה מאסיבי מטורקיה כרגע. עם זאת, העובדה שהערוץ הישיר בין ישראל לטורקיה נחסם מגדילה את הקושי. בעבר היה קל לגשת לקונסוליה הישראלית, לעלות לטיסה ישירה ואחרי שעתיים להיות פה. אבל בגלל ההחלטה הישראלית לסגור את השגרירות שלנו באנקרה וגם את הקונסוליה שלנו באיסטנבול באופן זמני, יהודים מטורקיה שירצו לעלות לישראל ייאלצו עכשיו לטוס לאתונה או לטיביליסי, לטפל שם בכל הניירת, ומשם לעלות לטיסה נוספת. זה מייקר את התהליך ופחות נוח. גם לאחר מכן, כשירצו לראות את משפחתם שעדיים שם, יצטרכו לשלם על שתי טיסות נפרדות. זה מכפיל גם את הנטל הכלכלי."

טורקיה היא מדינה סונית ואיראן היא שיעית. האם סביב זה יש ביניהן מאבק, שיכול לאפשר שיתוף פעולה בין טורקיה לישראל?

"בין טורקיה ואיראן יש יריבות אבל אין מאבק. שתי המדינות לא נלחמו זו בזו מאז 1699. אבל גם היריבות הזו לא ממש משפיעה על היחסים עם ישראל. אתן לך דוגמא: הייתה את הפרשה של התיירים הישראלים בטורקיה שהאיראנים ניסו לרצוח אותם, וביחד עם הביון הטורקי המוסד הצליח לסכל את זה (במאי 2023, י.ס). אחרי שהאיראנים האלה נעצרו על ידי משטרת טורקיה וארגון הביון הטורקי, ממש למחרת הגיע שר החוץ האיראני עבד א-להיאן לאנקרה, והתקבל בכבוד מלכים, כאילו לא קרה כלום. בחדרי חדרים בוודאי נתנו לו איזו שיחת נזיפה, אבל בפומבי הם תמיד משדרים יחסים טובים ועסקים כרגיל."

האם אירועי השעה הם נקודת שבר שתשפיע לטווח הארוך, או שעם הזמן דברים ישובו להיות כמקודם?

אם לא נצפה בעוד תקריות חריגות כמו זו שראינו שלשום (המעצר של שחקן הכדורגל הישראל שגיב יחזקאל, י.ס.) זה אפשרי, בהדרגה. אבל לשם כך חייבים לפתוח ערוץ בריא בין המדינות. כל עוד ארדואן יהיה שם וביבי נתניהו יהיה פה אני לא חושב שנוכל לפתוח כאן דף חדש ביחסים. אני חושב שכדי לדבר על שינוי משמעותי ביחסים, שתי המדינות צריכות מנהיגים חדשים בשני הצדדים. אחרת אני לא מאמין שישתנה משהו.

"בעניין התיירות, לתייר הישראלי יש זיכרון קצר. אני חושב שייתכן שבעוד שנה שוב נראה את התייר הישראלי חוזר לטורקיה. אם נבחר מטאפורה, אני חושב שזה די דומה לאדם שרגיל לעשן. אתה אומר לעצמך: אני רוצה להפסיק לעשן, אני לא אעשן יותר. אבל בסוף אתה מדליק עוד סיגריה. דומני שזה מצבו של התייר הישראלי הממוצע. המחירים הם מאד נוחים בטורקיה, ולכן הוא אומר לעצמו – למה לא."

תגיות: אקטואליהטורקיה

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}