אומרים לי לצאת לדייטים בראש פתוח, אבל אני רק צוברת אכזבות

אנשים אומרים לי – אל תבואי לדייט עם רשימת תכונות, תבואי בפתיחות, תפגשי עם פירגון, אל תפסלי בחורים. בינתיים אני צוברת אכזבות מכל דייט, וכמעט שלא מצליחה להגיע לקשר של ממש.

 

 

שאלה:

 אנשים אומרים לי – אל תבואי לדייט עם רשימת תכונות, תבואי בפתיחות, תפגשי עם פירגון, אל תפסלי בחורים. בינתיים אני צוברת אכזבות מכל דייט, וכמעט שלא מצליחה להגיע לקשר של ממש. לא חבל על הזמן ושחיקת כוחות הנפש? רשימות – זה מגביל, ובלי רשימות – אני נופלת על טיפוסים... אולי הבחורים היום פשוט לא רציניים?

תשובה:

במשנה מסופר על רבי יוחנן בן זכאי, המנהיג היהודי הגדול מתקופת חורבן בית שני, שהיו לו חמישה תלמידים גדולים, והוא עשה ביניהם משאל דומה לשאלה שלך. הוא שאל אותם מהי התכונה הכי חשובה לאדם, שעל אחרות אולי אפשר לוותר, כי אי אפשר הכל, ושיתמקד האדם בעבודה עליה. במילים אחרות, לענייננו: מהי התכונה הבסיסית, שאם היא קיימת באדם, יהיה אפשר לחיות אתו בכיף למרות ההבדלים?

תשובות התלמידים היו כאלה: "רבי אליעזר אומר: עין טובה. רבי יהושע אומר: חבר טוב. רבי יוסי אומר: שכן טוב. רבי שמעון אומר: הרואה את הנולד. רבי אלעזר אומר: לב טוב". וואו, כל אחד אמר דברים כל כך נכונים ומדויקים. איך אפשר בכלל לבחור ביניהם או לוותר על אחד מהם? אבל הוא בחר וחיווה דעתו: "רואה אני את דברי אלעזר בן ערך מדבריכם, שבכלל דבריו דבריכם". רבי אלעזר אמר שתכונת הלב הטוב היא החשובה, ואיתה הסכים רבו. במבנה נפש האדם, ''לב טוב'' היא התכונה העוצמתית והיציבה ביותר, והיא תכלול רבות מהתכונות האחרות. היא תכונת הבסיס.

אבל מה זה לב טוב? ומה ההבדל בין זה לבין "עין טובה" למשל? מוסבר שם בפירוש "תפארת ישראל": "כשהלב שוקט ושמח". כמו לב פיזי טוב, כך גם לב רוחני. פועם בנחת, ביציבות, ברוגע. ומוסבר שם בפירוש רבי עובדיה מברטנורא, שכמו במבנה הפיזי, שהלב מזרים דם ומחיה את כל איברי הגוף, כך גם בנפשי. כלומר, תכונת "עין טובה", למשל, יסודה בלב הטוב, כלולה בו.

נתרגם את זה לשפה פשוטה יותר: אדם עם עין טובה רואה תמיד את הטוב בכל דבר ובכל אדם. זה נפלא, אבל אולי אדם כזה לא יעניק לך יציבות ותמיכה, כי הוא לא מוביל, הוא לא לוקח חסות. אדם שיודע להיות חבר טוב, או למצוא חבר טוב, יודע להתחבב, יודע להעניק חיבה, למצוא חן, אבל אולי אין לו עין טובה לכל דבר ולכל אדם. אדם שיודע להיטיב לסביבתו, ומושפע מאנשים טובים בסביבתו, מוגבל בכך שכשהוא לא בסביבתו הטבעית, הוא הולך לאיבוד. אדם שרואה את הנולד הוא חכם, הוא מוביל נכון את החיים, אבל איך נדע מהן תכונותיו ביחסו לאחרים? בעל ה''לב טוב'' דואג לכולם, הוא בעל תכונות מנהיגותיות, הוא פורש חסות, מאזן בין הכוחות, מסוגל לנהל זוגיות ומשפחה, מסתדר עם כולם בחוץ, ועם כל כוחותיו בפנים. בגלל שהוא עם תכונה מאוזנת של מעיין ומקור שמזרים טוב לכל, יש בו את כל התכונות הטובות האחרות. הוא רגוע כלפי מקרי החיים הרבים, מתפקד קבוע בלי לאבד שליטה. אגב, כל מנהל טוב חייב להיות בעל התכונה הזאת.

בפרשת השבוע ''חיי-שרה'' מסופר שאברהם שולח את אליעזר לחו"ל למצוא אישה שתהיה מיועדת ליצחק בנו. אליעזר הבין היטב את אופיו של יצחק ואת אופי הבית הייחודי של אברהם. זה נראה מאד מסובך למצוא אישה לאדם כל כך ייחודי. הוא מגיע עם עשרת הגמלים שלו, עמוסים בכל טוב, למקרה שיהיה צורך לשכנע את המשפחה בכסף, כנהוג בימים ההם. הוא יושב ליד המעיין, זהו אולי הקניון של אז, שם הוא יפגוש אנשים. הוא מחליט לעשות "מבחן" למיועדת: 'אם תבוא נערה ואני אבקש לשתות מעט מים מהכד ששאבה, והיא תגיד לי "שתה וגם גמליך אשקה", זה יהיה הסימן לכך שהיא ראויה ליצחק'. כך הוא אמר לעצמו.

אבל איך זה יתכן? מה עם כל הרשימה? איך הוא יידע מה היא עושה, אילו תארים יש לה, מהם התחביבים שלה, מהן השקפות העולם שלה, האם היא בעלת אופי מופנם או מוחצן, רבע כזה ושלושה רבעים כזה, בעלת אופי יוזם או אופי מקבל, טיפוס בוחן או טיפוס יוצר, אינטואיטיבי או שכלתני, ריאליסט או מיסטי, והאם יש לה נשמה אומנותית, פיוטית, פשוטה או מורכבת, האם היא חברתית, יודעת לנהל סמול-טוק, יודעת ליצור קשרים עמוקים או רק שטחיים, ואולי היא אלרגית לאוכל שאני כל כך אוהב, ולא יודעת לבשל, ויש לה טעם לגמרי שונה משלי, ומה היא אוהבת לקרוא, אם בכלל, ואיך יחסיה עם ההורים שלה, ומה היא עברה בחיים, ולאיזו מפלגה היא לא מצביעה ו...

למעשה, רבקה עומדת במבחן "בגדול". היא משקה אותו, ויוזמת גם לשאוב מים לכל גמליו. לגמל, כידוע, יש מאגר ענק של מים. הוא יכול ללכת שבוע במדבר ללא שתיה. נערה צעירה מאד, יורדת עם הדלי, ממלאת, משקה עוד ועוד, עד שכולם כילו לשתות. הוא הגיע עם עבדים, היא הייתה יכולה להגיד לו: ''שהעבדים יעזרו''. היא הייתה יכולה "להקטין ראש" בטענות סבירות לגמרי. אליעזר בא עם רשימה מאד קצרה, המכילה רק הגדרה אחת: לב טוב. כלומר, התורה אומרת שכל הצירופים אפשריים אם יש את הבסיס של "לב טוב". הלב הטוב שלה הזרים מים לכל מי שנצרך בסביבתה, החיה את כולם.

כשתעבדי על התכונה הזאת אצלך, תתמקדי בה, תחשבי על משמעותה בחייך, על הדרכים שבהן היא יכולה לבוא לידי ביטוי בחיי אחרים, אולי יהיה לך קל יותר לראות אותה גם אצלו. פרשת השבוע מציעה לך לא לזרוק את הרשימות לגמרי, אלא רק לקצר אותן לתכונה אחת: לב טוב! משם הכל יבוא. כל השאר – בונוס.

 

 

תגיות:

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}