הזמן עצר מלכת. צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות הזמן עצר מלכת. צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

תגלית מסעירה: התגלתה מערת קבורה מתקופתו של פרעה בגן הלאומי פלמחים

ארכיאולוגים ברשות העתיקות נסערים מתגלית מדהימה במיוחד: בעת עבודות פיתוח של רשות הטבע והגנים בגן הלאומי פלמחים, נחשפה מערת קבורה מתקופתו של רעמסס השני, הלא הוא פרעה מלך מצרים, שהשתמרה באופן מעורר השתאות כפי שעזבוה לפני 3,300 שנה

ארכיאולוגים ברשות העתיקות נרגשים: "תגלית של פעם בחיים". 

בעת עבודות פיתוח של רשות הטבע והגנים בגן הלאומי פלמחים, פגע טרקטור בסלע, ובכך חשף, במפתיע, תקרה של מערת קבורה קדומה.

ארכיאולוגים מרשות העתיקות, בראשם דרור ציטרון, פקח רשות העתיקות, אשר היה הראשון לגלות את המערה, ירדו בזריזות בסולם את תוך החלל. התגלית שנחשפה לעיניהם היתה מדהימה: מערת קבורה בה מונחים עשרות כלי חרס וברונזה, שלמים לחלוטין, ממש כפי שהניחו אותם לפני אלפי שנה. כלים אלו היו מתנות קבורה, שהתקבלו מקרוביהם של המתים, תוך אמונה שישמשו אותם בעולם הבא. 

צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקותצילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

לאחר בדיקה וחקירה, נמצא שהמערה הינה מתקופתו של רעמסס השני, הלא הוא פרעה מלך מצרים, שקיבל את עשרת המכות, והינה בת כ-3,300 שנה. 

ד"ר אלי ינאי, מומחה לתקופת הברונזה ברשות העתיקות, אמר: "מדובר בממצא של פעם בחיים. לא כל יום מתגלה לעיניך סט תפאורה של אינדיאנה ג'ונס - מערה עם כלים על הרצפה שלא נגעו בהם 3,300 שנה. אנחנו מדברים על תקופת הברונזה המאוחרת. אלה בדיוק ימיו של המלך הנודע רעמסס השני. העובדה שהמערה הייתה חתומה, ולא נשדדה בתקופות מאוחרות יותר, מאפשרת לנו, באמצעים המדעיים הקיימים כיום, להפיק הרבה מאוד מידע מהחפצים ומהחומרים ששרדו עליהם, ואשר לא נראים לעין, ובהם חומרים אורגניים.

צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקותצילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

"המערה יכולה לספק לנו תמונה מלאה של מנהגי הקבורה בתקופת הברונזה המאוחרת. במערה הושארו בעיקר עשרות כלי חרס בגדלים וצורות שונים. ביניהם, ישנן קערות עמוקות ורדודות, שחלקן נצבע בצבע אדום, קובעות (קערות עם רגלית גבוהה) סירי בישול, קנקנים ונרות חרס שהכילו שמן למאור".

להערכתו של ד"ר ינאי, חלק מהקנקנים יוצרו בחופי לבנון וסוריה. לצד הקנקנים, נמצאו כלי אגירה קטנים - בעיקר פכים ופכיות, שנועדו לאחסן ולסחור בחומרים יקרים בכמויות קטנות. כלים אלה יובאו מאזור צור, מצידון ומערי נמל אחרות בחוף הלבנון. כמו כן, נמצאו כלי חרס רבים שיובאו מקפריסין.

צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקותצילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

על אף אמצעי השמירה שהוצבו על פתח המערה, בפרק הזמן הקצר שהיה עד לאיטומה, הצליח מישהו להסתנן וגנב מספר פריטים. עם זאת, רוב הפריטים נותרו במקומם. לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות ורעיה שורקי, מנהלת רשות הטבע והגנים: "התגלית בגן הלאומי פלמחים ייחודית ומסעירה במיוחד. השמועות על גילוי המערה עברו בעולם המדעי כאש בשדה קוצים, ואנו מקבלים פניות רבות מחוקרים בבקשה להצטרף לחפירה הארכיאולוגית הצפויה.

"לצערנו, בפרק הזמן הקצר לפני איטום המערה, ועל אף שמירה עליה, נגנבו מספר פריטים ארכיאולוגיים מהמערה. הנושא בחקירה. בימים הקרובים, נגבש יחד את אופן ביצוע המחקר והשימור הנדרשים באתר הייחודי, שהינו חגיגה לעולם הארכיאולוגי ולהיסטוריה הקדומה של ארץ ישראל".

תגיות: ארכיאולוגיה

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}