5 דברים שלא ידעת על היהודיות של סיינפלד (האיש והסדרה)
בשבוע שעבר ג'רי סיינפלד הגיע לביקור בישראל יחד עם שתו ג'סיקה. הם הגיעו לעוטף עזה, שמעו סיפורים מפי אנשים ששוחררו משבי החמאס, ושוחחו עם תושבי הקיבוצים שחוו את האסון הנורא. קבלו 5 דברים שלא ידעתם על יהדותו של ג'רי סיינפלד
- יאיר סעדון
-
אא
החל מהשבעה באוקטובר, אחרי הטבח הנורא, התייצב הקומיקאי ג'רי סיינפלד במסירות לצד ישראל בזירות שונות. הוא העלה מחוות של הבעת תמיכה ברשתות החברתיות, בעד ישראל הנלחמת על שלומה ועל חטופיה, ונגד האנטישמיות הגואה בארצו שלו. בשבוע שעבר אף בא לביקור בישראל, ביחד עם שתו ג'סיקה. הם הגיעו לעוטף עזה, שמעו סיפורים מפי אנשים ששוחררו מהשבי של חמאס, ושוחחו עם תושבי הקיבוצים שחוו את האסון הנורא. הזדהותו של סיינפלד עם ישראל קשורה כמובן במוצאו היהודי, שנותר חלק חשוב מחייו האישיים, מחוש ההומור שלו, ואף שזור לאורך כל הסדרה המצליחה אותה יצר. קבלו 5 דברים שלא ידעתם על יהדותו של ג'רי סיינפלד.
א. בננות הוא פחות נהנה לקטוף
"הקריירה הקומית שלי התחילה בקיבוץ סער", אמר סיינפלד בראיון לדנה וייס לפני כמה שנים, כשסיפר לה על התקופה שבה בילה בישראל כנער. בקרב צעירים בקהילות יהודיות בארצות הברית, מקובל להתנסות בחיים קהילתיים בישראל ולעסוק במורשתם. גם ג'רום אלן "ג'רי סיינפלד", שנולד בברוקלין, ניו יורק, להורים קלמן סיינפלד ובטי חוסני (הוא חצי הונגרי גם סורי), בא לגור בקיבוץ סער, שם עבד בקטיף בננות – תחום שהוא פחות התחבר אליו. למרות שלא נהנה מלקום מוקדם ולעבוד קשה, הוא בהחלט נהנה מהפלאפל, מהחלווה, ומהבילוי עם חבריו להתנדבות, שעוררו את תשומת לבו לחוש ההומור המפותח שלו, וגרמו לו לשקול קריירה כקומיקאי. אחרי ההתנדבות אמנם חזר לניו יורק, אך זיקתו למדינת ישראל לא הסתיימה בגיל שבע עשרה. "ברגע שאתה נחשף למה שקורה בישראל, אתה לא יכול להפסיק להתעדכן" הוא סיפר פעם. הזיקה שלו ליהדותו, לא התבטאה רק בזיקה שלו לישראל (כפי שבאה לידי ביטוי גם בביקור האוהד שקיים בשבוע שעבר בעוטף עזה), אלא גם בסוג ההומור שלו ובסדרה שיצר.
ב. האם איליין בניס יהודייה? ומה לגבי ג'ורג' קוסטנזה?
"סדרה על כלום" כפי שמכונה התוכנית שיצר, עוסקת בשגרת היום יום הניו־יורקית התפלה, וסוחטת ממנה את כל ההומור שגנוז בתוכה. היא כמעט לא נוגעת בנושאים החורגים מעבר לחייהם המצומצמים של ארבעת גיבוריה, כגון דת, פוליטיקה תרבות ומוצא. אף על פי כן, לפעמים בין השורות מציץ מעט מן הרקע של כל אחד מהם. סיינפלד עצמו הוא בלי ספק יהודי בסדרה, וזה מודגש היטב. איליין בניס, חברתו הטובה, דווקא לא יהודייה ככל הנראה, על אף האווירה המשפחתית ששוררת ביניהם. היא מופיעה מדי פעם עם שרשרת עם צלב על הצוואר, ויש עוד כמה אינדיקציות (בחיים האמיתיים, אגב, ג'וליה רוברטס דרייפוס היא נצר ללוטננט קולונל אלפרד דרייפוס, הקצין היהודי־צרפתי שהואשם בבגידה, ואשר דעת הקהל האנטישמית והמשפט המוטה נגדו, פילגו את צרפת בזמנו, והשפיעו עמוקות על יהודיה). קוזמו קריימר, על אף שמו עם הצליל היהודי הוא אינו כזה (כפי שמצוין בפירוש בפרק על מסיבת הרווקים היהודים). לגבי ג'ורג' קוסטנזה ומשפחתו, יהדותם לא מצויינת במפורש, אבל אמו של קוסטנזה, לדברי גרג קאבט, שותף בהפקה, נכתבה כדמות של אמא יהודייה־אמריקאית סטריוטיפית (נוירוטית, היסטרית, חרדתית), ואם האמא יהודייה, אז כך גם "ג'ורג'י בוי" שלה. האבא, פרנק, לעומת זאת, עם שם המשפחה האיטלקי קוסטנזה, הוא לא יהודי כנראה (למרות שבחיים האמיתיים ג'רי סטילר הוא דווקא יהודי מאד).
ג. האם ההומור של סיינפלד הוא הומור יהודי?
ההגדרה של 'הומור יהודי' לא לגמרי ברורה, ולכן גם השאלה הזו קצת טריקית. יש אומרים שסיינפלד היה חלק מהגל הראשון של יהודים שהביאו את ההומור היהודי שלהם למסך. אמנם תעשיית הקולנוע האמריקאית עוצבה על ידי נוכחות בולטת של יהודים, אבל אלה, כך נטען, שמו את זהותם היהודית בארון, והפנימו את הנורמות של התרבות האמריקאית. רק בשנות השמונים המאוחרות, התחילו להביא יותר סגנון יהודי למסכים, וסיינפלד הוא נציג של התופעה הזו. ואכן, אין ספק שלאורך הסדרה יש מוטיבים שקשורים ליהודים, כמו ה־Nazi Soup המפורסם, רופא השיניים שרק התגייר וכבר מרשה לעצמו לעשות בדיחות על יהודים, וה"יאדה יאדה" הנודע (ביטוי שמיוחס ליידיש לעיתים).
אף על פי כן, יש תיאוריות שגורסות שלמרות המוטיבים היהודיים, לא מדובר בהומור יהודי מובהק. לפי תיאוריה שכתבה פרופ' דבורה באום בספרה Feeling Jewish, הומור יהודי מתאפיין בתזזיתיות, חוסר שליטה עצמית, ורגשנות יתר (חישבו שוב על אמא של ג'ורג' קוסטנזה). היא מנגידה בספרה את ההומור היהודי לרוח האנטישמיות, כמו שבאה לידי ביטוי אצל הנאציזם והפשיזם, שמתאפיינת בקרירות רגשית, שאיפה לסדר ומשמעת, ונוקשות קיצונית. יש טוענים, על בסיס תיאוריה זו, שהנונשלנטית של סיינפלד, והגישה השלווה שלו לחיים, לא תואמים לרוח ההומור היהודי המסורתית. לא בטוח שתיאוריה זו עומדת במבחן הביקורת, אבל היא בהחלט מעניינת.
ד. בודהיסט? סיינטולוגיסט? יהודי? על המסעות הרוחניים של סיינפלד
למרות יהדותו, שמועות רבות רצו על כך שסיינפלד חיפש את עצמו גם בדתות אחרות. ב־2012 סיפר שהוא עושה 'מדיטציה טרנסנדנטלית' במשך ארבעים שנה, אולם אין לזה שום היבט דתי, אלא רק עניין של תרפיה נפשית. הוא סיפר שהכתיבה והניהול של הסדרה 'סיינפלד' היו אחריות עצומה על הגב שלו, והוא רק "בחור רגיל", ובלי המדיטציה הוא לא היה שורד את זה. "זה מאוד קשה להסביר את זה" הוא מספר בראיון. "אתה יודע איך תיארתי למישהו את המדיטציה הטרנסנדנטלית? זה כמו ש... אתה יודע, לטלפון שלך יש מטען, נכון? אז זה כמו מטען לכל הגוף והנפש שלך". שמועה נוספת הייתה לגבי השתייכותו לדת הסינטולוגית, זרם דתי, חדש יחסית, שיש הרואים בו כת. סיינפלד עצמו ענה על כך בראיון בשנת 2020, בו סיפר כי אכן עשה קורס על הדת הזו בשנות השבעים, אבל לא המשיך משם. הוא אומר שהתחבר לדגש של הדת הזאת על התנהגות אתית, אבל פחות אהב את הדרישה "להתרחק מאנשים שליליים" (דרישה שאם היה מציית לה, כנראה שקריימר, איליין וג'ורג' לא היו באים לעולם). כיום, הוא מספר באותו ראיון, הוא חוגג את החגים היהודיים המרכזיים.
ה. זוכרים את התקרית עם קניה ווסט?
אמנם סיינפלד לא הירבה להתבטא בנושאים ציבוריים שעל סדר היום, אבל לפני שנה אשתו דווקא כתבה פוסט ויראלי נגד אנטישמיות. בעקבות פוסטים אנטישמיים של קניה ווסט, שקיבלו הד רב ברשתות החברתיות, היא כתבה פוסט שזכה גם הוא לפופולריות רבה. "אני תומכת בחבריי היהודים ובעם היהודי", נכתב בפוסט של ג'סיקה סיינפלד אי אז. ג'סיקה, מחברת ספרים ויוצרת בזכותה עצמה, הגיעה אף היא בשבוע שעבר עם ג'רי לביקור התמיכה בישראל. הם ביקרו ביישובי העוטף וראו את השרידים מהזוועות שהתחוללו שם. "ביקרנו בבתים שבהם משפחות עונו, נורו, הופצצו ונשרפו בעודן בחיים." מספרת ג'סיקה. "עמדנו בשדה שבו ילדים בפסטיבל מוזיקה נרצחו ונחטפו בזמן שהם ברחו. כמה שזה היה כואב להיות במקומות האלה, מה שאני הכי אזכור זה את האנשים שפגשתי בישראל - גיבורים שהצילו מאות אנשים, צעירים מניו יורק שהגיעו לעבוד בשדות כדי להחליף את אלה שהלכו להילחם בחמאס"
מהילדות בקהילה יהודית, דרך עבודה בקיבוץ בישראל, ועד שילובם של מוטיבים מתוך מסורת ההומור היהודית במסך – מוצאו היהודי הוא חלק בלתי נפרד מחייו ופועלו של ג'רי סיינפלד. הסולידריות שגילו הזוג סיינפלד, בביקור שערכו בישראל, היא ביטוי נוסף של זיקה עמוקה וארוכת שנים לישראל וליהדות. "אימת 7 באוקטובר מחקה את הפילוגים בתוך ישראל", סיכמה ג'סיקה את הביקור שלהם. "מעולם לא ראיתי מדינה מאוחדת יותר. כולם התאחדו למען מטרה גדולה יותר - להביס את חמאס כדי לבנות ישראל טובה ובטוחה יותר, ועולם בטוח וטוב יותר".