5 סיבות טובות לעשות מעשים טובים
יצירת מערכות יחסים משמעותיות, חיים עם תחושה של שליחות, העלאת הערך העצמי, הפיכת העולם למקום טוב יותר - כיצד מעשים טובים משפיעים עלינו ומדוע כדאי לנו לעשות אותם?
- יאיר סעדון
-
אא
החיים יכולים להיות מערבולת של כאוס וחוסר וודאות, והדאגה לעצמנו דורשת השקעה ותשומת לב רבה. אבל, בתוך הטירוף, כדאי מדיי פעם להרים את הראש ולראות שגם לאלו שמסביבנו יש בעיות, ויש בכוחנו לסייע ולעזור. עשיית מעשים טובים הינה לא רק חובה מוסרית, אלא גם רכיב חיוני בחיים משמעותיים.
אז איך מעשים טובים משפיעים עלינו ומדוע כדאי לעשות אותם?
ליצור מערכות יחסים משמעויות
כולנו מוקפים במערכות יחסים, אותם חוטים גלויים ונסתרים שקושרים אנשים זה בזה לטוב ולרע. על ידי עשיית מעשים טובים יש לנו אפשרות לטוות קשרים משמעותיים ונעימים יותר עם בני אדם אחרים. במקורות ישנו פתגם שאומר "כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם" (משל כ"ז, י"ט) – המעשים הטובים שאתה עושה לזולת - משתקפים ביחס של הזולת כלפיך. רק חשבו כיצד אפילו מחוות קטנות, כמו הצעת קפה או ביסקוויט, מיד יוצרות קרבה מיידית אפילו בין אנשים זרים, קל וחומר מחוות גדולות בין חברים, שהן הבסיס לקשר משמעותי ומספק.
לעשות למישהו את היום
לא תמיד כשאנחנו עושים מעשה טוב עבור מישהו, אנו יודעים עד כמה הדבר יכול להיות משמעותי בשבילו. תמיד כיף להעלות חיוך על פניו של מישהו, אך לפעמים המחוות שלנו יכולות גם להגיע עמוק הרבה יותר – וממש לעשות לו את היום (לעתים אף בלי שנהיה מודעים לכך). חשבו רגע על אינספור הניסיונות והטרדות שכל אחד מתמודד איתם בחיי היומיום. בתוך הכאוס והמורכבות של השגרה העמוסה, מעשה פשוט של חסד או חמלה יכול להבהיק כמו מגדלור של אור, המאיר את הפינות האפלות ביותר בליבו. בין אם מדובר בחיוך חמים, במחמאה קטנה, או ביד מושטת לעזרה, למעשים הלכאורה זניחים הללו יש יכולת מפתיעה לחדור את שריון הניכור ולגעת עמוק בפנים.
לחזק את הערך העצמי
הערכה עצמית היא רעיון חמקמק, מעין ריקוד עדין בין ביטחון עצמי שלא גולש ליומרנות, ובין ספק עצמי שלא גולש לרפיון ידיים. עיסוק במעשים טובים יכול לשמש ככלי נהדר להגברת הערך העצמי שלנו. כשאנחנו מבחינים בהשפעה החיובית שהשפענו על אחרים, וזוכים מהם למחוות של תודה והכרת טובה – ההערכה העצמית שלנו יכולה להמריא לשחקים. כשאנחנו רואים שהמעשים שאנחנו עושים חשובים למישהו, זה מותיר אותנו עם תחושה שיש לנו מה לתת, שאנחנו שווה משהו.
להוסיף לרווחה האישית
האדם מטבעו דואג לרווחתו ושואף להיות מאושר יותר. הוא עושה זאת באמצעות דרכים מגוונות, כגון עבודה, טיולים, בילויים וחברים. עיסוק במעשים טובים הוכח מדעית כאמצעי שמועיל מאד לבריאותנו, הן הפיזית והן הנפשית. בעת עשיית מעשה טוב משתחררים במוח מולקולות הנקראות אנדורפינים, שמגבירות את מצב הרוח, ומעניקות תחושה טובה. מעין מסר של הגוף שאומר: טוב להיות אדם טוב.
להפוך את העולם למקום טוב יותר
"העולם" זו אולי מילה גדולה, אבל גם שינוי גדול מתחיל בצעד קטן. זו הסיבה שאנחנו יוצאים להצביע בבחירות למרות שהקול שלנו לא משמעותי מבחינה סטטיסטית. אנו רואים את עצמנו כחברים במועדון של האנשים שאכפת להם וסומכים עליהם שיפעלו כמונו.
במקורות היהודיים מעודדים את האדם לראות את עצמו כמי שעומד מול עולם שגורלו מונח על הכף, והוא שיכריע את גורל העולם באמצעות המעשה הבא שלו. על ידי עשיית מעשים טובים אנו מצטרפים לעוד אנשים שנוקטים בגישה דומה. כל מעשה טוב שלנו מקרב אותנו צעד אחד לעבר האוטופיה, גם אם דרך זו היא נצחית ולא תסתיים לעולם.
מעשים טובים הופכים אותנו לבני אדם עם אמפתיה וערכים. לצד החשיבות של עשיית טוב באשר הוא, חשוב לזכור שזה לא רק עניין של אלטרואיזם טהור. מעשים טובים מוסיפים נופך של משמעות לחיים, מעניקים לנו ערך עצמי, וגורמים לשינוי בחייהם של אחרים.