5 דברים שלא ידעתם על וויטמין B12

הוא חיוני מאד לתפקוד הבריא שלנו, נמצא רק במזון מן החי, לרובנו יש מחסור ממנו, ואם אכן יש מחסור, הוא עשוי לגרום לעייפות, אנמיה, רגישות לקור, ואף דיכאון, בלבול, והפרעות בזיכרון - קבלו כרטיס ביקור קצר לוויטמין B12

את החשיבות הקריטית של מחסור בוויטמין מסוים ראינו כולנו בפרשיית 'רמדיה'.

ולמי שלא זוכר, ב-7 בנובמבר 2003 הבינו במשרד הבריאות שיש קשר בין מספר תינוקות ששכבו בבית חולים ברחבי הארץ עם תסמינים כמו אפתיה, פרכוסים, וחלקם אף הונשמו - כולם ניזונו בתרכובת מזון לתינוקות של חברת רמדיה.

משרד הבריאות יצא בהוראה מיידית שלא להשתמש בתרכובת הפגומה, ולאחר בדיקה התברר, שבעקבות מחסור בוויטמין B1 נפגעו עשרות תינוקות, מתוכם חמישה נפטרו באופן מיידי, ועוד מספר ילדים מתו בשנים שלאחר מכן. עשרות תינוקות סבלו מעיכוב בהתפתחות המוטורית, מפיגור שכלי, אפילפסיה ועוד.

הכל בגלל מחסור בוויטמין אחד…

כמובן, שכשמדובר על התפתחות תינוקות בחודשים הראשונים לחייהם - כל חסר הוא קריטי, ואת הנזק רואים באופן מיידי ובולט.

אבל, גם בגילאים מבוגרים, מחסור בוויטמין מסוים עלול להוביל לתוצאות בעייתיות כמו אנמיה, פיתוח דמנציה, העלאת סיכוי לדיכאון, להפרעות בזיכרון ועוד.

ואם נרצה לאמל"ק את מה שכתוב כאן: לכו ותחפשו מתכון טוב לכבד בקר. במאה גרם ממנו יש 83.2 מיקרו גרם ויטמין B12.


מה הוא עושה? 

ויטמין B12, השייך למשפחת ויטמיני B, יש מרכיבים שחיוניים לתפקוד הבריא שלנו, בעיקר בשלושה תחומים: בייצור כדוריות דם אדומות ובניה של תאי דם נוספים, כדוגמת תאי דם במח העצם, בתפקוד תקין של מערכת העצבים באמצעות יצירת מיאלין - המעטפת של סיבי העצב, וכן בבנייה של ה-DNA.


תכלס, איפה פוגשים אותו?

ויטמין B12 נמצא במזונות שמקורם בבעלי חיים, כמו בשר בקר, עופות, דגים, ביצים, חלב ומוצרי חלב. הוא נמצא בכמות אדירה בכבד בקר, בסלמון מבושל, בטונה, בביצה קשה ועוד. חשוב לדעת, שוויטמין B12 אינו מופיע במאכלים מהצומח. עם זאת, נמכרים מזונות מהצומח שמועשרים בוויטמין זה, כגון בדגני בוקר. גם שמרי בירה עשויים להכיל כמות קטנה של ויטמין B12.


בעייתי לטבעונים

טבעונים אינם יכולים לקבל את הוויטמין דרך המזון, משום שאפשר להשיגו רק בתזונה מהחי. לכן, עליהם לבצע מעקב קבוע ולאורך זמן באמצעות בדיקת דם, ובמידה ויש חסר - ליטול תוסף תזונה קבוע. אנשים בכל הגילאים (תינוקות, ילדים, מתבגרים, מבוגרים, נשים הרות ומיניקות וקשישים) זקוקים לכמות מספקת שלו במזון או בתוספים.


לרובנו יש מחסור 

למרות חשיבותו של הוויטמין , חוסר בוויטמין B12 הוא תופעה שכיחה בעולם המערבי בכלל, ובישראל בפרט. 

מחסור בוויטמין קיים בכל הגילאים, אולם שיעורו הולך ועולה באוכלוסייה מבוגרת. 10%-30% מבני 60 ומעלה לוקים בחוסר של ויטמין B12, מעל גיל 70: 35-40%.

הסיבה העיקרית לחסר בוויטמין B12 היא בעיה בספיגה. בחלק קטן מהמקרים (2%) החסר הוא תוצאה של צריכה נמוכה שלו - תופעה האופיינית בעיקר לטבעונים, או לצמחוניים, שכמות ה-B12 מהמזון שהם אוכלים מהחי (ביצים וחלב) אינה מספקת.

 

מה קורה אם הוא נמוך?

מחסור בוויטמין B12 יכול להוביל לאנמיה - מצב שבו כדוריות הדם האדומות אינן מיוצרות ביעילות, מה שגורם למחסור בחמצן ובאנרגיה בתאי הגוף. אנשים עם אנמיה נעשים חלשים, עייפים, חיוורים, חסרי מרץ, ולעיתים גם רגישים מאוד לקור. אנמיה חמורה עלולה לגרום להפרעות בקצב הלב ולדופק מהיר.

נוסף על כל אלה, התברר שמחסור בוויטמין B12 קשור לסיכון לפתח דמנציה בגיל מבוגר, וכן לדיכאון, לבלבול, להפרעות בזיכרון ולכאבים בחלל הפה והלשון.  

תינוקות וילדים קטנים עלולים לסבול מהפרעות בגדילה ובהתפתחות, מהפרעות תנועה ומאנמיה.

 

תגיות: ויטמין B12ויטמיניםטבעוניאנמיה

אולי יעניין אותך גם