רוצה להיות הכוכב הבא של TED?

המדריך של TED להרצאה טובה, כולל כללים שמתכתבים עם ספר של חכם יהודי שחי לפני יותר מ-300 שנה

בעולם המהיר של היום, היכולת להעביר הרצאה שובת לב ואפקטיבית, מעולם לא הייתה חשובה יותר. בין אם אתה מנהיג עסקי שמציג רעיון חדש, מחנך שנותן השראה לתלמידיו, או חוקר המשתף בתגליותיו, לאופן שבו אתה מציג את הרעיונות שלך יכולה להיות השפעה עצומה על האופן שבו הם מתקבלים.

ביהדות, שהדרשה בבית הכנסת היא חלק מהותי ממחזור הדם שלה, התפתחו במשך הדורות גם המיומנויות של מלאכת הדרשה. חז"ל המליצו לדרשן להעביר את החומר "בדרך קצרה", לשלב הומור כשצריך, ועוד שלל עצות. מי שריכז הרבה מהעצות האלה והוסיף עליהן משלו היה חכם יעקב צהלון (1630-1693), רב ורופא איטלקי שחי לפני יותר מ-300 שנה. הוא אמר שמטרת הדרשה היא "להקל כובד משא החכמה מעל המעיין והלומד", באמצעות "לשון קצר או בצחות הלשון או בהמשיל משלים". הוא דימה את הדרך אל החכמה כשביל מלא באבני נגף, שעל הדרשן מוטל להסיר אותן מהשביל ולאפשר ללומדים ולמאזינים ללכת בו בבטחה.

החשיבות של כישורי הנאום בולטת במיוחד בהצלחת השיחות של TED, שהפכו לתופעה עולמית. הפופולריות שלהן ממחישה את הכוח של הרצאה מעוצבת היטב. הרצאות TED מפגישות מומחים מתחומים מגוונים כדי לחלוק את הידע והתובנות שלהם בצורה מרתקת ונגישה. ממדע וטכנולוגיה ועד לאמנות ותרבות, הרצאות TED נתנו השראה לאינספור צופים לחשוב אחרת, לפעול ולהשפיע לטובה בעולם.

אבל מה הופך הרצאה טובה? זה לא רק עניין של תוכן מעולה – צריך גם לדעת איך לתווך ביעילות את התוכן הזה לקהל שלך. לפני כמה שנים הוציאו TED מדריך שנועד ללמד את "סודות המקצוע" ולתת כלים למרצים. החלק הראשון במדריך של TED עוסק בחשיבות של החיבור האישי שיוצר המרצה עם השומעים. "זה כן אישי" אומרת הכותרת. אנשים הם חשדנים מטבעם, ולכן המשימה הראשונה של המרצה היא לשבור את חומות ההגנה והחשדנות, ולגרום לקהל להאמין בו. להלן ששת הדרכים ליצור חיבור עם אנשים ולגרום להם לתת בך אמון.

 

1. קשר עין

"בעת הדרשה... יפנה פניו לכל הצדדים שעומדים שם העם" (חכם יעקב צהלון)

הכלי הראשון, לשם כך, הוא ליצור קשר עין מלווה בחיוך מדי פעם. העין הוא איבר חשוף שנשקפים דרכו הרגשות של האדם העומד מולך, ומאפשרים לך להזדהות איתו יותר ולהאמין בו. כשאתה מסתכל בעיניים של אדם שמח, אתה נעשה קצת שמח בעצמך – וזה נכון לגבי שאר הרגשות. קשר עין יוצר מעין סנכרון בין המוחות שמביטים זה בזה.

 

2. לחשוף את הפגיעות

"יזהר שאם יאמר איזה דבר שיש בו קצת דוחק או קושיא יקדים הוא לומר שיש קושיא הזו... " (חכם יעקב צהלון)

הכלי השני הוא לחשוף את הפגיעות שלכם. אם אדם מרגיש לחוץ, שיאמר לקהל שהוא לחוץ. אמירות כנות כאלה יוצרות אמפתיה מצד הקהל. קל וחומר אם מדובר בשיתוף שקשור להרצאה עצמה ולתהליך שהוביל אותו לקראת התובנות שהוא הולך לחלוק. אולם, חשוב לראות שהשיתוף נעשה במידה הנכונה. חשוב שיהיה כנה ולא מאולץ. חשוב גם לוודא שהוא נעשה כדי לשרת את מטרת ההרצאה, ולא סתם מתוך צורך של המרצה להבין את עצמו, שזה דבר שחשוב לעשות, אבל לא מול הקהל.

 

3. הומור בטעם טוב

"כשתרגיש ותראה שהעם עייף ויגע משמוע, אז תספר איזה מעשה נאה להעיר אותם ולענג השומעים... לומר איזה דבר של בדיחותא" (חכם יעקב צהלון)

הכלי השלישי של TED הוא הומור. לפעמים, קשה לאנשים לשבת ולהקשיב זמן ממושך, והומור שחורג קצת מהעניין עצמו, ונותן איזה טוויסט מעניין, מעורר את קהל השומעים ומחזיר את הפוקוס שלהם. בנוסף, באופן טבעי אנחנו נותנים אמון באנשים שגורמים לנו לצחוק, לפיכך, ההומור הוא גם כלי להסיר הגנות. חשוב להיזהר שיהיה הומור בטעם טוב ולא מביך, ועוד יותר מכך חשוב שלא יהיה הומור פוגעני.

 

4. בלי אגו

"עוד ישתדל שיהיה העניין דבר-תועלת ועושה פירות במעשים טובים בעם, לא להראות את עומק חוכמתו" (חכם יעקב צהלון)

הכלי הרביעי של TED הוא להשאיר את האגו בחוץ. אנשים לא נוטים לתת אמון וללכת אחרי כאלה שנתפסים בעיניהם כ"שחצנים". הרבה מרצים משתמשים בהומור כדי להפחית מהערך העצמי שלהם, וכך גורמים לקהל לחבב אותם. חשוב לזכור שמטרת ההרצאה היא לתת מתנה למאזינים ולא להאדיר את עצמכם.

 

5. כוחם של סיפורים

"בהזכירך איזה דבר או מעשה אמור פרטי הדברים למשל: המקום שאירע דבר ההוא, והזמן, ושמות האנשים, כי זה הוא נותן יותר אמיתות לדברים" (חכם יעקב צהלון)

לסיפור יש חלק שלם במדריך של TED מרוב שהוא חשוב, אבל יש לו גם איזכור בחלק על החיבור האישי. סיפור מעורר בקהל סקרנות ועניין, ויוצר מיד קרבה בין הקהל למרצה. אבל החיבור החזק ביותר נוצר כשהמרצה מספר סיפור אישי שחושף ומגלה חלקים מעצמו, או סיפור על קרוב או בן משפחה. סיפורים כאלה יוצרים מעורבות בקרב הקהל ותחושת הזדהות ואכפתיות כלפי המרצה. גם כאן חשוב לדעת לבחור את הסיפור הנכון, ולא לבחור סיפורים שישמעו רברבניים, שחצניים, או לא אותנטיים.

 

6. המלכוד של פוליטיקה

"עוד יבקש לדעת במה יחפוץ הקהל" (חכם יעקב צהלון)

בחלק הזה מקונן המחבר של מדריך TED על העובדה שהשייכות של אנשים למחנות פוליטיים היא נושא נפיץ ורגיש יתר על המידה. אזכור שם של פוליטיקאי מסוים, מפלגה מסוימת, או סוגייה פוליטית נפיצה, אפילו אם אין בהם הבעת דעה פוליטית, עלול לגרום לחלקים מסוימים בקהל להיאטם בלי אפילו לנסות להקשיב מה יש למרצה לומר. זו אולי בעיה גדולה – אבל זה המצב. על המרצה לגלות רגישות, לראות את הדברים מנקודת המבט של הקהל, ולהעביר את ההרצאה באופן שיעקוף את המחסומים האלו.

 

זכרו, היכולת להעביר הרצאה טובה היא מיומנות חיונית לכל מי שמבקש להשפיע בעולם של היום. חיבור אישי הוא כלי אפקטיבי ראשון במעלה להגיע ללב של הקהל, לעורר השראה באחרים, לומר את המסר שלך לעולם.

תגיות: TEDכללים להרצאה

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}