5 ממציאים משפיעים וצבעוניים במאה ה-20

המאה ה-20 הייתה תקופה מחשמלת, לא רק בגלל המצאת החשמל, אלא גם בזכות המוחות המבריקים שהגדירו מחדש את המציאות עם המצאותיהם. קבלו 5 ממציאים משפיעים שהפכו את פניו של העולם

המאה ה-20 הייתה תקופה מחשמלת, לא רק בגלל המצאת החשמל, אלא גם בזכות המוחות המבריקים שהגדירו מחדש את המציאות עם המצאותיהם. כיום, כולם מדברים על אמזון, פייסבוק, גוגל, ועוד המצאות חדשניות, שמשנות את חיינו ברגעים אלו ממש. כאן נתבונן דווקא בדברים הברורים מאליהם, שכל כך התרגלנו אליהם, עד שאנחנו שוכחים לפעמים שגם הם היו תוצאה של מוחות מבריקים וחדשניים לזמנם. מרעיונות שהאירו את הרחובות, ועד צלילים שחצו אוקיינוס. מכרכרות ללא סוסים, עד חיבור לא נראה לרשת מידע עולמית – בואו נצא לסיור דרך חייהם ויצירותיהם של 5 ממציאים משפיעים שהפכו את פניו של העולם.

 

1. אלכסנדר גרהם בל (1837-1922): האיש שדיבר לחירשים | ממציא הטלפון

בל ידוע בעיקר בתור ממציא הטלפון, שאיתו כולנו יכולים לתקשר ברחבי העולם, אבל המוטיבציה המקורית שלו הייתה שונה. בל נולד כדור שלישי למשפחה שעסקה בקול ובדיבור. סבו עסק בפיתוח אמנות הדיבור והנאום, ואביו פיתח שפת סימנים לחירשים. גם אלכסנדר, שגדל לאמא חירשת, ונשא אישה חירשת, עסק רוב ימיו בעזרה לאנשים כבדי שמיעה, בעזרת כושר ההמצאה שלו. בל הבין שהוא חלק מתהליך יצירתי שהתחיל לפניו ויימשך אחריו כשאמר "תגליות גדולות ושיפורים כרוכים בשיתוף פעולה בין מוחות רבים. אולי ייאמר לזכותי, כי התוויתי את הנתיב, אך כאשר אני רואה את ההתפתחויות האחרונות, אני מרגיש כי זכות זו שייכת לזולתי". הוא עבד כמורה לחירשים ואף ייסד בית ספר לחירשים באמריקה, בו גם למדה הלן קלר, החירשת-עיוורת שגדלה להיות סופרת מוכשרת ומעוררת השראה.

בל ניחן עוד מילדות בנטייה להמצאות, והרבה להמציא וליצור לטובת האנשים סביבו. בסופו של דבר, העיסוק הרב בצלילים הוביל אותו להמציא מכשיר שמסוגל להמיר אותות חשמליים לדיבור רהוט ומובן – הטלפון. שיא הקריירה שלו היה בטקס חניכת המכשיר, כשממרחק של 5000 ק"מ אמר בל לעוזר שלו "מר ווטסון בוא הנה, אני רוצה לראות אותך", להפתעת הקהל ההמום שבא לראות את הפלא המתהווה.

2. קרל בנץ (1844-1929): הראשון שהוציא רישיון | ממציא המרצדס

ההמצאה השנייה אמנם פחות מהירה מזו של בל, אך לא פחות חשובה, כי היא לא מובילה צלילים, אלא בני אדם. את "הכרכרה חסרת הסוסים" כפי שנקראה אז, המציא קרל בנץ, ושינה בכך את הדרך בה אנו נעים בעולם. בנץ נולד לאב שהיה נהג קטר, אך נפטר בילדותו, ולאם שניהלה מעין בית אירוח, בקרלסרוהה שבדרום גרמניה. הוא עבד בבית מלאכה ויצר כמה פטנטים, עד שפרץ את הדרך עם הרכב בעל ההנעה העצמית, המבוסס על בעירה של בנזין. הוא אמנם לא היה מי שהמציא את פטנט המנוע בנזין, אלא זיגפריד מרכוס, יהודי אוסטרי שקדם לו בכמה שנים (והאיש שראוי לתואר ממציא הרכב כנראה יותר מבנץ), אך בנץ השלים את התהליך והביא ליצירת הדגם המלא והמסחרי הראשון – מרצדס-בנץ. "הלקוח הראשון שלי היה משוגע" צחק פעם, "לשני הייתה משאלת מוות". כיאה לאדם שהמציא את הדגם הראשון, הוא גם היה הראשון שקיבל רישיון נהיגה בתקופה בה היו הרבה פחות סוגי שילוטים לזכור ברחובות.

3. תומס אלווה אדיסון (1847-1931): רעיון מסנוור | ממציא נורת החשמל

אמנם נודע בעיקר בשל המצאת נורת הלהט, אך חייו היו רצופים בהמצאות רבות בדרך לשם: שכלול הפונוגרף (המבשר של הפטיפון), טלגרף שמעביר מסרים לשני הכיוונים, ועוד המצאות רבות שקשורות לקול. אדיסון גדל באוהיו והחל את הקריירה שלו כעובד זוטר בהפעלת טלגרף, שנתן לו השראה לרעיונות רבים. הוא נודע כממציא הנורה, גם בצדק וגם שלא בצדק. הוא אמנם לא היה הראשון להמציא את המנגנון על פיו עובדת נורת הלהט, אך הפך אותה לנורה שדולקת זמן ממושך ויכולה להיות שימושית. דבר שלא היה פשוט כלל. שכלול הנורה דרש איסוף צוות עובדים, ומאות ניסיונות עם חומרים שונים עד שהדברים פעלו כפי שצריך. "הצלחה מורכבת מ-1% אחד של השראה ו-99% אחוזים של הזעה", כפי שאמר פעם.

אדיסון מת עם 1,093 המצאות הרשומות על שמו, והוא מזכיר לנו את כוחם הבלתי נדלה של המרץ והיצירתיות האנושית.

4. רות ווייקפילד (1903-1977): חדשנות בטעם טוב | הקונדיטורית של עוגיית השוקולד צ'יפס

עוגיות שוקולד צ'יפס אמנם אינן הדבר הראשון שעולה לנו בראש כשאנחנו שומעים את המילה "המצאה", אבל כשחושבים על זה רגע מבינים שההשפעה שלהן על העולם עצומה. עוגיות קיימות כמעט בכל משק בית בארצות הברית, והנפוצות שבהן הן השוקולד צ'יפס. הן אמנם לא מאירות את הרחובות כמו נורות, אבל יכולות להאיר לנו את הלב ברגעים עצובים, או להוסיף טעם ואווירה טובה לכל אירוע חברתי. עוגיות אלו לא הומצאו על ידי מותג גדול ומתועש, אלא על ידי רות' וויקפילד – בעלת הוסטל קטן במסצ'וסס, שאהבה לנסות דברים חדשים במטבח. עוד לפני המצאת העוגיות שהקנו לה תהילת נצח, שמה של השפית המוכשרת מההוסטל שעל אם הדרך, הביא לה לקוחות רבים מכל רחבי האזור. כמו כל ממציאה וממציא, גם וויקפילד הייתה מונעת על ידי תשוקה לגיוון וחדשנות, לצד אומץ לנסות דברים חדשים. תכונות אלו הובילו אותה למתכון הפשוט, אך היעיל, של השוקולד צ'יפס, שנברא במטבחה ב־1938. הקהל כל כך התלהב מהן, עד שהאירוע נחגג בכותרות ראשיות של עיתונים חשובים, ומכתבים ואגרות הציפו את תיבת הדואר שלה, עם בקשה למתכון, או לפחות לשקית עוגיות.

5. הדי למאר (1914-2000): שחקנית ביום, ממציאה בלילה | מכינת התשתית ליצירת התקשורת האלחוטית

הדי לאמאר הופיע לראשונה לאור הזרקורים בסוף שנות ה־30, כשחקנית שזכתה במעמד גבוה בתעשיית הקולנוע תוך זמן קצר מאד. היא הגיע לתחום אחרי שברחה מבעלה האלים, וכיכבה בתפקיד דלילה, בסרט ההוליוודי 'שמשון ודלילה', שהיה שובר קופות. אולם, מעבר למעמדה האייקוני כשחקנית הוליוודית, מוחה המבריק ויכולת החדשנות של למאר, הובילו אותה גם לתחום הגילוי וההמצאה, ועל כך היא זכורה עוד יותר. היא הייתה שותפה בפיתוח הפטנט על טכנולוגיה פורצת דרך של שידור גלי רדיו בדילוגי תדר. פטנט חלוצי זה, למרות שהתעלמו ממנו בתחילה, היווה את היסוד ליצירת תקשורת אלחוטית מודרנית, ושימש כתשתית לטכנולוגיות כמו ה־, Bluetooth ה־GPS וכמובן ה־Wi-Fi, שייתכן ואתם מחוברים אליו ממש עכשיו וקוראים את כל זה בזכותו.

המאה ה-20 הייתה נסיעה פרועה, הודות לממציאים אלו שהאירו את חיינו, ציידו אותנו ביכולת לדבר משני צידי האוקיינוס, ולימדו אותנו ללחוץ על הדוושה. אז, בפעם הבאה שאתם מדליקים את האור, מחייגים למישהו, מתחברים ל-wifi בבית הארחה נידח במעלה ההימלאיה, או אוכלים עוגיית שוקולד צ'יפס, זכרו את המוחות הגאוניים שפיתחו את הפלא הזה.

תגיות: ממציאיםTOP 5הדי למאררות ווייקפילדתומס אלווה אדיסוןקרל בנץאלכסנדר גרהם בל

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}