
"הסיוע לתינוקות חסרי ישע - חסד גדול שזכינו לעשות"
מסע חיפוש עצמי וכמיהה לשינוי בחייו, הובילו את מאיר שדה להקים את הבנק החברתי למזון תינוקות אותו הוא מוביל מזה תריסר שנים, תוך שהוא מסייע ליותר מ-2000 תינוקות ברחבי הארץ. החזון: "כל תינוק ראוי לגדול בבריאות ובשלווה"
- גיא פישקין
-
אא
במשך שנים ארוכות התמודד מאיר שדה עם מציאות עגומה מבחינה אישית, כזו שהותירה אותו ללא תכלית או תשובות הולמות. שדה (58), איש עסקים מצליח, נשוי ואב לחמישה מחולון, פשוט לא יכול היה להכיל יותר את הריק שנוצר בחייו, תוך שהוא מחפש באופן גורף אחר שינוי שיצליח להוביל אותו בדרך לתחושת סיפוק והגשמה עצמית.
בראיון מיוחד עבור VLU משתף שדה ברקע שהוביל אותו לחישוב מסלול מחדש בחייו, לאחר נפילה כלכלית שחווה וכזו אשר הותירה אותו עם לא מעט שאלות פתוחות עליהן חיפש תשובה. "בשנות העשרים לחיי הצלחתי מאוד ברמה העסקית. אלו היו שנים בהם יכולתי להרשות לעצמי כמעט הכל, אבל בהמשך הפסדתי את הכסף ממש במכה אחת. השנים חלפו והצלחתי שוב להתרומם כלכלית, אבל עדיין עמוק בפנים משהו תמיד הרגיש לי חסר. הבנתי שאני לא באמת מאושר ושבאיזשהו מקום יש לי חור עמוק בנשמה, שאני לא מצליח למלא. לא ידעתי להגדיר באותה תקופה מה אני צריך לעשות, אבל כן הרגשתי שאני זקוק לשינוי".
במקביל לתחושות שאפפו אותו, החל לעבור שדה תהליך התקרבות אל היהדות. "אני זוכר את עצמי יום אחד פותח את החלון, פונה אל השמיים ומתחיל לדבר עם הקב"ה. אמרתי לו שאם יש מישהו שמנהל את העניינים בעולם הזה, שידע שכך אני לא מעוניין להמשיך. עברתי תהליך עמוק עם עצמי, שבסופו הגעתי למסקנה שהערך הנעלה ביותר מבחינתי הוא ערך הנתינה.
"אחרי תקופה בה העמקתי בלימוד, הבנתי שבשביל חיים מאושרים, אני לא יכול להישאר בתוך הקונכייה שלי, אלא חייב להפיץ את הבשורה החוצה בשאיפה לגעת בכמה שיותר אנשים. אני מקביל זאת למים שכאשר הם עומדים הרבה זמן הם הופכים למעופשים, לעומת מים במעיין שזורמים ללא הפסקה, שם המים תמיד מתוקים ונעימים. זהו בדיוק ההבדל בעיניי בין אדם של נתינה לאדם אגוצנטרי וכזה שחושב קודם כל על עצמו. במובן מסוים, זה מאוד מתקשר למה שקורה בארץ ".

מה הכוונה?
"קיימת התייחסות לזולת שבבסיס שלה היא מאוד אנוכית. לדוגמה, אפשר לראות את ההבדל בין הימים הראשונים שלאחר פרוץ המלחמה, הערבות ההדדית והנתינה הבלתי פוסקת, שהתאפיינה בהרבה אורך רוח וסובלנות, בשל היקף המכה שקיבלנו. חודש לאחר מכן הכל לצערי נעלם כלא היה. שוב נכנסנו למוד של אנוכיות, לחשוב רק על האינטרסים האישיים, לעשות כמה שפחות, אבל באותה נשימה לרצות כמה שיותר, כאן ועכשיו מבלי להתאמץ עבורם. חשוב שנבין כי התפקיד שלנו כיהודים בעולם, הוא להיות אור לגויים ולהפיץ קירוב לבבות ואהבת חינם. זהו מבחינתי הניצוץ האלוקי".
המציל נפש אחת – כאילו הציל עולם ומלואו
בשנת 2012 החליט שדה על רקע האג'נדה הזו לעשות מעשה, ולהקים את עמותת "אחריות חברתית – לתת מכל הלב" ואת "הבנק החברתי למזון תינוקות", אשר חרתו על דגלה כבר עם היווסדם לשמש כדלת פתוחה עבור כל משפחה הזקוקה למזון תינוקות.
ראשית הדרך של העמותה כללה מחסן אליו היו משנעים תורמים שונים ביגוד וחפצים שונים באופן וולנטארי. חמש שנים לאחר מכן, עת הגיעה בקשה ראשונה לתרומה של מזון תינוקות, החליטו שדה וחבריו לעמותה, להתעמק בתחום לפני ולפנים ולקחת אותו צעד אחד קדימה.
מאיר משחזר בערגה את תחילת פעילות העמותה אותה הוא מוביל עד היום. "בפעם הראשונה שקיבלנו את הדרישה הזו, ניסינו לקדם פוסט בנושא ברשתות החברתיות, כדי להבין לאן זה הולך. מהר מאוד הבנו שיש כאן צורך אמיתי שמגיע מן השטח. למעשה, הבנו שבאותו זמן לא הייתה קיימת אף עמותה שדאגה לתינוקות, ללא שום התייחסות לנושא במשרד הבריאות או במשרד הרווחה. החלטנו שאנחנו מרימים את הכפפה. אותו פוסט ויראלי צבר תנועה של מאות אלפי אנשים ברשת. מאז הכל היסטוריה".
לכמה תינוקות אתם עוזרים כיום?
"הבנק החברתי למזון תינוקות הפועל במסגרת העמותה עוזר לכ-2100 תינוקות. לכל אחד מוענקת ערכה מדי כחודש המורכבת ממזון תינוקות, טיטולים, מגבונים וציוד נוסף המיועד לשנה הראשונה בחייו של התינוק. למעשה, העמותה בהגדרה פועלת לסיוע למשפחות נזקקות בישראל, המתקשות להאכיל את התינוקות שלהן, בשל מצוקה כלכלית ונפשית. אנחנו עושים זאת מתוך האמונה כי כל תינוק ראוי לגדול ולצמוח בבריאות ובשלווה, ללא קשר למצבו הכלכלי של משפחתו. זה המקום לציין שהמשפחות להן אנו עוזרים מגיעות מכל רחבי הארץ. הן חוצות מגזרים ובעלות מאפיינים מגוונים - משפחות מרובות ילדים או משפחות בעלות ילד אחד".
איך פועל המערך הזה ביום-יום?
"לטובת המענה המיטבי ואספקה של מזון תינוקות באופן רציף לכלל המשפחות הנזקקות, אנחנו מפעילים מערך של כ-500 מתנדבות ברחבי הארץ. כל אחת מהן מהווה למעשה נקודת איסוף אליה ניתן להביא מזון תינוקות כמעט בכל רגע נתון. משם אנו משנעים את התרומות עבור המשפחות הנזקקות, ובכך 'מצילים' כ-60 אלף קופסאות תמל מהציבור בכל שנה".
"1 מכל 7 תינוקות הולך לישון רעב"
מאז פרוץ המלחמה מציין שדה כי היקף הפניות לסיוע באספקת מזון תינוקות נמצא במגמת עלייה. בימים אלה הוא וחבריו מנסים להיערך לקראת מתן מענה נרחב יותר עבור פניות ממשפחות נזקקות ביישובי עוטף עזה וגבול הצפון.
"השאיפה שלנו היא שבמקום לפנות לרווחה, אותן משפחות תוכלנה לפנות ישירות אלינו. כל מי שמרגיש צורך יכול להעביר לנו בקשה דרך אתר האינטרנט, ואנחנו כבר נדאג עבורו למענה מהיר, תוך ימים בודדים לכל היותר".

עד כמה המענה שלכם באמת יכול לצמצם את מימדי הרעב?
"אומר זאת כך. ניצבת בפנינו מטרת על אחת לנגד העיניים – הרצון להגיע לכל התינוקות שזקוקים למזון. אנחנו מבינים מן הסתם שלפתור את בעיית העוני בארץ כנראה שלא נצליח, אבל אנחנו כן יכולים לספק מענה הולם שיוכל להשביע את התינוק ולתרום עבורו לבריאות מיטיבה. על פי הנתונים המוכרים לנו נכון להיום יש בישראל באופן קבוע סדר גודל של 26 אלף תינוקות רעבים. אלו מספרים לפיהם 1 מכל 7 תינוקות הולך לישון רעב. מתוך הנתונים הקשים הללו, אנחנו מרגישים את תחושת השליחות והחסד הגדול שנפל בחלקנו".
מרגיש את כובד האחריות על הכתפיים?
"בסופו של דבר אנחנו עוסקים בעולם של חסרי ישע. הרי לתינוקות אין קול או יכולת להביע את עצמם, קל וחומר להגיד שהם רעבים. אנחנו מגיעים למשפחות והורים שנמצאים במצבי לחץ קיצוניים ביותר. בחלקם אפקט הבושה הוא כל כך גדול, שהם מתקשים לבקש עזרה. אנחנו כאן בדיוק בשביל כל אותם אנשים, ובמיוחד בשביל התינוקות, שהם דור העתיד של עם ישראל. זוהי זכות גדולה לעשות את מלאכת הקודש הזו, כחלק מתרבות של נתינה ואהבת הזולת. זוהי המשימה של חיי".
תגובות