פישינג. קרדיט: שאוטרסטוק, txking פישינג. קרדיט: שאוטרסטוק, txking

מאחורי מתקפת הסייבר: המאבק על התודעה הישראלית

קיבלתם הודעה מפחידה מפיקוד העורף? חשוב לשמור על קור רוח, לזהות מתקפות פישינג ויותר מהכל – לזכור שהאחריות שלנו כלפי עצמנו היא האחריות שלנו כלפי הכלל

אתמול בשעות הערב, הודעות בשם פיקוד העורף נשלחו במקביל לאזרחים רבים, עליהן כתוב:״ להיכנס מייד לתרחב מוגן״. עד מהרה, כפי שכבר יכולתם לנחש לפי שגיאת הכתיב, פיקוד העורף הבהיר שההודעה לא נשלחה על ידו ושמדובר במתקפת סייבר. בהמשך אנשים העידו שקיבלו הודעות מ״נסראללה״, בהן כתוב: ״להיפרד מהאהובים שלך. אבל אל תדאג. אתה תחבק אותם בגיהנום עוד כמה שעות״, והודעה נוספת באנגלית שנכתב בה: אם אתה רוצה לחיות – תעזוב. ואם אתה רוצה להישאר – לך לעזאזל״. להודעה בשם פיקוד העורף ולהודעה באנגלית צורפו לינקים, ככל הנראה ניסיון לגניבת מידע אישי ולפישינג.

מי שלא שלח את ההודעות האלה - הוא בהחלט ידע מה הוא עושה. הציבור הישראלי כבר נמצא במצב של כוננות מתמדת, בטח ובטח בזמן שאלפי ווקי טוקי מתפוצצים בסוריה ובלבנון וניסיון הנקמה צפוי לבוא בכל עת. האויבים שלנו מנסים לנצל את הלחץ הקיים ולהפוך אותו לחרדה משתקת. חשוב לזכור: גם אם אנחנו לא מגויסים כרגע, אנחנו עדיין לוחמים בחזית של העורף. בכל יום המאורעות מרחפים מעל ראשינו, מטילים עלינו את צילם, משפיעים על התודעה שלנו ועל המורל של העם שלנו. חיזבאללה מבין את זה. עבורם כל אחד ואחד מאיתנו הוא נכס אסטרטגי, גבעה שיש לכבוש במלחמת התודעה. ככל שנשמור על שיקול דעת ואומץ, כך נוכל להראות לאויבים שאין להם סיכוי לערער אותנו. ברגע שהם יבינו עד כמה הניסיונות שלהם חסרי תועלת, זה יחזור אליהם כמו בומרנג והם יתערערו בעצמם.

אז איך שומרים על קור רוח? מתקפות מסוג זה משחקות על דחפים של פחד המניעים אותנו לפעול במיידיות, ללא מחשבה. זאת בדיוק הסיבה שהדבר הראשון שאנחנו חייבים לעשות זה לשהות רגע לפני שמתמסרים לבהלה, להתבונן בחדות ולזהות רמזים מחשידים. האם יש בהודעה שגיאות כתיב? האם הכתובת ממנה נשלחה נראית מוזרה? האם היא מבקשת מידע אישי ולא רלוונטי? כמו כן, יש אמצעי זהירות פשוטים אך יעילים שיכולים לחסוך לנו את ההתמודדות כבר מההתחלה. שימוש בתוכנות אנטי-וירוס מעודכנות ועדכון מתמיד של המכשירים שלנו יכול למנוע ניסיונות פישינג רבים עוד לפני שהם מגיעים אלינו. אבל רגע, בואו נשים לרגע את ההיבטים הפרקטיים בצד ונחזור לנקודה המהותית: האחריות הדרך שבה אנחנו מתמודדים עם האיומים הללו לא רק משפיעה עלינו - אלא על כל עם ישראל.

בעולם המערבי המודרני יש דגש על זכויות הפרט, וזה אכן חשוב מאוד. אך לעיתים נראה ששוכחים שגם לקבוצה הגדולה, לכלל, יש זכויות. חכמת היהדות היא אולי הראשונה שהביאה באופן בולט את הרעיון של זכויות הפרט לעולם - זכויות לא רק למלכים ואצילים ובעלי הון וכוח, אלא גם לאלמנות ויתומים, עניים, עבדים, נכים, חלשים ואפילו לבעלי חיים. עם זאת, לצד הזכויות הללו, חכמת היהדות מעולם לא שכחה שהחובה כלפי הכלל איננה רק נחלת המנהיגים – כולנו שותפים לה. למעשה, זו הייתה המשימה הקשה של כל הנביאים – לעורר את תחושת האחריות האישית בקרב הציבור.

 ירמיהו הנביא נאלץ להתמודד מול מנהיגים ונביאי שקר שהטעו את העם והציגו מצג שווא של שלום, בעוד שמערכת השלטון הייתה מושחתת מן היסוד. אלוהים שלח את ירמיהו להזהיר את העם בפעם האחרונה, לפני חורבן ממלכת יהודה ובית המקדש. ירמיהו ניסה לשכנע את אלוהים לוותר על הגזירה הקשה, וזעק לפניו:"... הִנֵּה הַנְּבִאִים אֹמְרִים לָהֶם לֹא-תִרְאוּ חֶרֶב, וְרָעָב, לֹא-יִהְיֶה לָכֶם:  כִּי-שְׁלוֹם אֱמֶת אֶתֵּן לָכֶם, בַּמָּקוֹם הַזֶּה״. במילים פשוטות הוא אומר לו – לא העם אשמים, המנהיגות אשמה! למה שתעניש את כולם?! וכך אלוהים עונה:״ ֶׁקֶר הַנְּבִאִים נִבְּאִים בִּשְׁמִי--לֹא שְׁלַחְתִּים וְלֹא צִוִּיתִים, וְלֹא דִבַּרְתִּי אֲלֵיהֶם; חֲזוֹן שֶׁקֶר וְקֶסֶם וֶאֱלִיל, ותַרְמִית לִבָּם, הֵמָּה, מִתְנַבְּאִים לָכֶם״. כלומר – הנביאים משקרים, וזאת אחריות של העם להפעיל את החשיבה הביקורתית ולחפש את האמת, לכן גם הם יענשו.

גם התלמוד דוגל באותה גישה. אחד היסודות החשובים לנושא הנזיקין בחכמת היהדות, מבוסס על הציטוט הבא (משנה, בבא קמא):״אָדָם מוּעָד לְעוֹלָם, בין שׁוֹגֵג בֵּין מֵזִיד, בֵּין עֵר בֵּין יָשֵׁן...״. התלמוד שואל, איך אפשר לצפות מאדם שיהיה אחראי למעשיו בשעה שהוא ישן? הרי הוא לא מודע לעצמו! אחת התשובות שהוא מביא, היא שבשעה שאדם הולך לישון, הוא צריך לשים לב שאין מתחת למיטה שלו אדם אחר שהוא עלול להתגלגל וליפול עליו בלילה מתוך שינה. ההיגיון שמאחורי הרעיון הזה ברור: אדם מצופה להגדיל ראש, לחשוב מחוץ לקופסא ולשאול את עצמו מה המשמעות של מעשיו. אנו נדרשים לקחת אחריות מלאה על הבחירות שלנו, כל עוד יש לנו בסיס, גם אם לא וודאי, להאמין שעלולים להיות להם השלכות.

בשנת 2000, נסראללה נשא נאום שבו השווה את מדינת ישראל לקורי עכביש – בית שנראה חזק ומבוצר מבחוץ, אך ניתן לקרוע אותו במכה אחת. תפיסה זו מתבססת על ההנחה השגויה שכל אחד מאיתנו פועל רק מתוך אינטרס אישי ויברח בקלות תחת לחץ, ובעת המנוסה המדינה תתפרק. אך האמת הפוכה: האחריות ההדדית שלנו, שמושרשת עמוק בזהותנו, חזקה מברזל. היא חלק מה-DNA שלנו, מלווה אותנו מימי קדם, והיא זאת שתביא לנו את הניצחון גם עכשיו.

תגיות: פישינגהתלמוד

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}