הטרנד הלוהט של המלחמה: הפרשת חלה
איך זה שכולן עושות עכשיו הפרשת חלה? ומה קורה באירועים האלה, שמושכים אליהם כל כך הרבה נשים?
קמפיין שיווקי שרץ לאחרונה בערוצי המדיה השונים, מראה את שר פיטנס (בעבר הבעלים של אחת מרשתות מכוני הכושר הגדולה בארץ ואושיית רשת ידועה) ואת בתו של איש העסקים רמי לוי, יפית, עושות יחד הפרשת חלה, כשהן משתמשות כמובן במוצרי רשת המרכולים שבבעלותו של רמי לוי, ומפרסמות כך את הרשת. בסרטון הפרסומת, שתי הנשים עוטות כיסוי ראש ומברכות על העיסה שהכינו בכוונה רבה, עם תפילה – "לכבוד שבת קודש ורפואת כל הפצועים, וב"ה להחזרת כל החטופים בריאים ושלמים". הן מדגימות כיצד מרכיבי העיסה הופכים לבצק אחיד ומלוכד – כמראה ל'כוחנו באחדותנו' ומסיימות ב'עם ישראל חי'. אפשר כמובן לראות בסרטון גימיק שיווקי מוצלח שמהדהד היטב את כל מה שקורה לנו היום במדינה, אבל אפשר גם להתייחס לכך כחשיפה פוטוגנית במיוחד ואף מבורכת, למצווה מן התורה של הפרשת חלה.
עוד לפני המלחמה, ערבי הפרשת חלה הפכו לטרנד סוחף, בהשתתפותן של נשים מכל הגילים ומכל המגזרים – חילוניות, מסורתיות, דתיות וחרדיות כאחד, שנפגשות יחד, מכינות בצק ואופות חלות, תוך כדי תפילות ובקשות לישועות בבריאות, בפרנסה, במציאת זיווג, בהולדת ילדים ועוד ועוד. לא מעט רבניות, נשות חב"ד או אפילו ידועניות שלמדו את כללי הפרשת החלה, מנהלות ערבים כאלה בכל רחבי הארץ. בתקופה הנוכחית, בעקבות האירועים הטרגיים שאנו חווים והתגברות רגשות של פחד, בהלה וחרדה בישראל – הביקוש לערבי הפרשת חלה כסגולה לברכה ולשיפור המצב הקיים - רק הולך ומתגבר.
אז מהי המצווה? במקור מדובר בהלכה שמחייבת כל אדם שאופה בצק בכמות העולה על 1.6 קילוגרמים, לברך "ברוך אתה ה' אלוהינו מלך העולם, אשר קידשנו במצוותיו וציוונו להפריש חלה" (הספרדים נוהגים לומר "וציוונו להפריש חלה תרומה"). צריך לקחת מן העיסה כמות קטנה יחסית, כ-30 גרם, לאחוז אותה ביד אחת, להגביה ולומר "הרי זו חלה". את חתיכת החלה המופרשת יש לשרוף בתנור ולזרוק אותה, או לעטוף אותה בשתי עטיפות ולהשליך לפח. יש שנוהגות לומר תפילה לאחר מכן. המצווה אפשרית לנשים ולגברים, אבל היא מכוונת בעיקר לנשים.
לפני טקס הפרשת החלה, יש מי שנוהגים לומר תפילה המזכירה את תיקון עוונה של חוה, אשתו של אדם הראשון. מה הקשר בין הפרשת חלה לחוה ועץ הדעת?
כידוע, הייתה זו חווה שהאכילה מעץ הדעת את אדם הראשון, שנברא מעפר האדמה. בעת קיום מצוות הפרשת חלה, האישה לוקחת קמח ומים, מעשה המזכיר את בריאת האדם, וכך מתקנת את חטא עץ הדעת. על פי היהדות, חשיבות המצווה של הפרשת החלה היא עצומה ויש בה משום תיקון העולם.
כאמור, המשתתפות הרבות שפוקדות את ערבי הפרשת חלה, מבקשות ברכות וישועות בכל תחומי החיים. בספר שמות נכתב על הלחם: "וברך את לחמך ואת מימיך והסרתי מחלה מקרבך" (שמות כג, כה). כלומר, בכוחו של הלחם המבורך דרך הפרשת החלה, לרפא את האדם ממחלתו ולהביא לו בריאות. על פי ספר החינוך, עיסת הבצק המבורכת בברכת ה', נעשית מזון לגוף ומזון לנפש: "כדי שתנוח ברכה בו על ידי המצוה... ונמצאת העיסה מזון לגוף ומזון לנפש" (ספר החינוך מצוה שפה), ולכן יש בו סגולה לבריאות הגוף והנפש. באותו הקשר, השמחה והסיפוק שאופפים אותנו לאחר קיום המצווה – ממלאים אותנו באנרגיות פיזיות ונפשיות, ודבר זה כשלעצמו תורם לבריאות.
על פי האדמו"ר מקומרנא, הפרשת חלה היא סגולה לפרנסה, ויש רמז לכך בראשי התיבות של המילה 'חלה' – "הטריפני לחם חוקי" (משלי ל, ח), כלומר, 'שיהיו מזונותיי מצויים תמיד על שולחני'. נאמר גם, כי הפרשת חלה היא סגולה למניעת בהלה. בימים הנוכחיים, בעקבות ריבוי האסונות, יש רבים שמוגדרים כ'נפגעי חרדה' או חווים התקפי חרדה. בגמרא כתוב: "מפני שלא מפרישים חלה מגיעה בהלה" (שבת, לב, ב). מכאן, נראה שקיום המצווה הוא סגולה למניעת פחדים.
מנינו כאן רק מעט מהסגולות הקשורות למצווה החשובה, אז בין אם אתן מאמינות בכוחה בכל ליבכן, ובין אם הוזמנתן לערב הפרשת חלה והגעתן משלל סיבות אחרות – שתהיה ברכה בעיסה.