הספר "שיעורים במנהיגות" מאת הרב יונתן זקס בהוצאת קורן הספר "שיעורים במנהיגות" מאת הרב יונתן זקס בהוצאת קורן

לא ניצחונות והישגים הופכים אנשים למנהיגים. אז מה כן?

ספרו של הרב זקס, 'שיעורים במנהיגות', מנתח את נושא המנהיגות כפי שהוא מופיע בפרשת השבוע, ומציג תובנות המבוססות בין השאר על ניסיונו האישי של המחבר, שהכיר מנהיגים רבים בימי חייו. "מה שמבחין מנהיג מכל אדם אחר", הוא כותב, "איננו מעמד, משרד, או תפקיד, אלא גישה"

במבוא של הספר "שיעורים במנהיגות" מופיעה תובנה מעניינת, הנכונה לכל מנהיג, בכל תחום ובכל תקופה. הרב זקס מספר כי לאורך שנות פעילותו נחשף למנהיגים רבים בתחומים רבים – פוליטיקאים, אנשי עסקים, מנהיגים דתיים וכדומה. מהר מאד, הוא גילה את הפער בין התדמית שהם מציגים כלפי חוץ – נועזים, בוטחים ואיתנים, לבין הווייתם האמיתית, כשאור הזרקורים והמצלמות כבה: "ברגעים האלה... גם לגדולים שבמנהיגים יש ספקות ולבטים משלהם. גם להם יש רגעי דיכאון וסף ייאוש – ואנושיותם מתגלה במיוחד ברגעים הללו." והוא ממשיך: "אל תתפתו לחשוב שהמנהיגים שונים מיתר האנשים. כולנו זקוקים לאומץ לחיות עם האתגרים, הטעויות והתקלות ולהמשיך לצעוד. לא ניצחונותיהם של אנשים הם שהופכים אותם למנהיגים – אלא הדרך שבה הם מתמודדים עם הפסדים: היכולת שלהם ללמוד מהכישלון, להתאושש ולצמוח... מה שמבחין מנהיג מכל אדם אחר, איננו מעמד, משרד, או תפקיד, אלא גישה."

בהקשר זה, קשה שלא לחשוב בימי המלחמה הנוכחיים, על המנהיגים המדיניים והצבאיים של ישראל. מבלי להיכנס לפוליטיקה של ימין ושמאל, תחשבו לרגע אילו החלטות מכריעות עליהם לקחת בזמן הזה, כמה אומץ הם צריכים כדי להמשיך ולחיות עם הטעויות הגדולות שנעשו, ועוד ייחקרו, ועם האתגרים העצומים שהמלחמה, שאיש אינו יודע את סופה, מציבה לפתחנו בחזיתות רבות. לא בטוח שהיינו רוצים להתחלף איתם; עם הכוח והמעמד, מגיעה גם אחריות עצומה.

הנחת היסוד של הרב זקס, כפי שהיא מוצגת בספר, היא כי איש אינו נולד מנהיג, אך בזמן שאחרים מחכים שדבר מה יתרחש, מנהיגים גורמים לדבר להתרחש. בזמן שאחרים מבכים את החושך, מנהיגים מדליקים את האור. כל פרק, המוקדש לפרשת השבוע – מ'בראשית' ועד 'וזאת הברכה' – מנתח באופן בהיר ומרתק להפליא, את דמויות המפתח שבתורה, את המנהיגים וגם המנהיגות, ושואל שאלות כמו: האם נח היה מנהיג בדורו? מדוע המשימה של אברהם הייתה צריכה להתחיל בנטישה של העולם שבו גדל ואותו הכיר? מה גרם ליוסף להפוך לשליט העוצמתי של מצרים? מי היו הנשים המנהיגות הגדולות של עם ישראל? כיצד הצליח משה לשנות שבט של עבדים ולהפכו ל'ממלכת כוהנים וגוי קדוש'? ועוד ועוד.

נושא המנהיגות מוצג ומדובר לרוב בפרשיות התורה, וכל פרק מציג את האתגרים, העקרונות והקונפליקטים שהוא מעורר. לדברי הרב זקס, היהדות מעדיפה מנהיגות של השפעה על פני מנהיגות המבוססת על תפקיד רשמי, כשאחת המשימות החשובות של מנהיג היא לטפח מנהיגות בקרב אחרים. לאמיתו של דבר, כולנו נקראים להיות מנהיגים. רבי חנינא אמר: "הרבה למדתי מרבותיי, ומחבריי יותר מרבותיי, ומתלמידיי יותר מכולן", וזוהי אחת התובנות הגדולות ביותר של המנהיגות היהודית. כולנו צוות, ורק כצוות בידנו לשנות את העולם. בימים שלאחר 7 באוקטובר, אפשר בהחלט לומר שכל אחד מאיתנו הפגין מנהיגות –  הגילויים המדהימים של יוזמה, אחריות, רצון לסייע ועזרה הדדית שעלו ופרחו, וממשיכים גם היום, מצביעים על גישה מנהיגותית גורפת של הישראלים, שבה כל אחד רואה את עצמו כאחראי לגורל הכלל לא פחות מאשר לגורלו שלו. אבל לא רק בזמן מלחמה כל אחת ואחד מאיתנו הוא מנהיג. במקום העבודה, בבית, בחברה ובקהילה - גם בלי תואר רשמי או מינוי כלשהו, אפשר ליזום ולקחת מנהיגות ואחריות, כך שהעצות והתובנות שבספר מתאימות לכולנו.

הנה כמה דוגמאות מתוך הפרשות: בפרשת וירא, אנחנו רואים כי אברהם אינו מנהיג מהדגם המקובל. הרי לא הייתה לו אומה למשול בה, אבל הוא לקח אחריות, הוא פעל. הוא לא חיכה שאחרים יפעלו אלא התווה בעצמו דרך חדשה שלאורה צעדו הדורות הבאים.
גאוניותו של יוסף במצרים (פרשת מקץ), לא התגלתה בזכות הפתרון הנכון של חלום פרעה, שחזה שבע שנות שובע ולאחריהן שבע שנות רעב, אלא בכך שיוסף הגה שיטה לאגירת תבואה שתבטיח אספקת מזון בשבע השנים הרעות. זהו מנהיג שלא רק פותר חלומות, תקוות של אחרים אלא גם מצליח למצוא דרכים להפוך חלום למציאות.
משה, המנהיג הגדול של עם ישראל, מצטייר בתחילה כהססן, מגמגם, אך עובר דרך והופך לגיבור החיוני שאנו פוגשים בספר דברים לד, ז: "לא כהתה עינו ולא נס לחה". גם בזקנתו, הוא מלא מרץ ונפשו עדיין צעירה. מנהיג הוא אדם שעלול למעוד ואף ליפול, אך בקומו הוא נעשה ישר יותר, צנוע יותר ואמיץ יותר ממה שהיה.

מנהיגות כוללת בתוכה גם כישלונות וחוסר הצלחה, והתורה מציגה לא מעט סיפורים על נפילות וכישלונות. למשל, נח היה אולי יכול להשתדל יותר, אחיו של יוסף, שרצו להרגו, בוודאי נכשלו, כך שחלק מהפרקים בספר מתעכב גם על דוגמאות כאלה, שגם מתוכן אפשר להפיק לקחים.

הרב זקס מדגיש, כי הדרישה למנהיגים טובים וראויים היא דרישה בסיסית וכמאמר פרשת ניצבים, "לא בשמיים היא". נראה כי היום, יותר מתמיד, אנחנו זקוקים למנהיג בעל שיעור קומה ושאר רוח, ל'משה רבנו' מודרני, שיצליח להביא את ישראל מחדש לימים של שלום, שגשוג ופריחה. הספר "שיעורים במנהיגות" חושף כיצד התובנות בתורה בנוגע למנהיגות ולהשפעה, רלוונטיות היום לא פחות משהיו לפני 3,000 שנה, והוא עושה זאת באופן עמוק, רהוט ומעורר השראה.

 

הרב לורד יונתן זקס (1948 – 2020) רבה הראשי לשעבר של בריטניה, הוכר ברחבי תבל בזכות עשרות ספריו ומאמריו, אשר הקנו לו מעמד של הוגה דעות ומנהיג רוחני המשמיע את קולה של היהדות בשיח העולמי.

"שיעורים במנהיגות" יצא לאור בהוצאת קורן, ספרי מגיד, בשנת 2023.

תגיות: הרב יונתן זקסמנהיגותביקורת ספרים

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}