מדוע אנחנו 'נופלים' לדיכאון דווקא בחורף, והאם ניתן למגר אותו כליל?

במדינות 'חמות' כמו טקסס, אחוז האנשים הסובלים מדיכאון הוא 2% מכלל האוכלוסייה, לעומת 13% בסקנדינביה, שבה שעות האור ביממה קצרות במיוחד

דיכאון היא מחלת נפש המאופיינת בעיקר בתחושת עצב ממושכת וקשה. תחושה זו קשורה לתסמינים ולשינויים במחשבה ובהתנהגות, והיא יכולה כמובן להשפיע על אנשים בכל הגילאים.

רופאי הנפש מבחינים בין כמה סוגי דיכאונות, כשה'קל' שבהם מתרחש למשך עונה, לרוב עונת החורף. ההפרעה הזו מכונה בשפה המקצועית 'הפרעה רגשית עונתית' שראשי התיבות שלה באנגלית יוצרים בצירוף מקרים מעניין, את המילה SAD שפירושה, עצבות.

למה אנו נוטים לדיכאון חורף? מחקרים מצביעים על כך שיש קשר בין מספר שעות האור ביממה לבין סימפטומים של דיכאון כמו אלו שצויינו מטה. כך למשל, במדינות 'חמות' כמו טקסס, אחוז האנשים הסובלים מדיכאון הוא 2% מכלל האוכלוסייה לעומת 13% בסקנדינביה, שבה שעות האור ביממה קצרות במיוחד.

למעשה, אפשר להבין את זה גם במישור הפיזי, שכן אור השמש משפיע גם על ההיפותלמוס שבמוחנו, החלק שאחראי על ייצור הורמון הסרטונין האחראי בין היתר לשמחה.

"דיכאון היא מחלה שיכולה להשתנות בחומרתה ולהימשך לכל החיים, או להיות זמנית", מסביר הפסיכיאטר לאון רוזוויץ (באנגלית: Dr Leon Rozewicz). לדבריו, דיסתימיה היא דיכאון שנמשך יותר משנתיים אמנם, אך עדיין מוגדר 'קל' בהשוואה לכל החיים.

מלבד אלו ישנו דיכאון טרום לידתי שמתרחש במהלך הריון, ודיכאון לאחר לידה שמשפיע בעיקר על אימהות טריות, אך עלול להשפיע גם על אבות טריים.

 

מהם התסמינים של דיכאון?

"עצבנות או מצב רוח ירוד, תחושת חוסר תקווה, תחושת נטישה, אובדן הנאה מפעולות שלרוב משמחות אותנו, מחשבות אובדניות, בידוד חברתי, הערכה עצמית נמוכה, תחושת ריקנות ועוד", אומר ד"ר רוזוויץ. אנשים שחווים דיכאון, לדידו, ימצאו את עצמם יותר ויותר כשהם ישנים יתר על המידה או לא ישנים בכלל, פוגעים בעצמם בכל מיני סוגי פגיעות (ביניהן להתחנן לאקס שנחזור למשל), ירגישו חוסר חשק ועייפות יומיומית, יימנעו מאירועים חברתיים, ישתמשו יותר באלכוהול וסמים ויתקשו להשתלב בחברה.

כשנשאל האם ניתן לטפל בדיכאון עד שממגרים אותו כליל, השיב ד"ר רוזוויץ תשובה מפתיעה: "לא ניתן למנוע דיכאון", אמר אך מיהר לסייג: "עם זאת, ישנם אמצעים שדרכם ניתן להגיע להקלה על הסימפטומים של הדיכאון, כדוגמת שינה מספקת, פעילות גופנית סדירה, שמירה על היגיינה אישית, הימנעות מסמים ואלכוהול, התנדבות ועשיית חסד עם אחרים וטיפולים ייעודיים כמו CBT, טיפול באומנות או פסיכותרפיה. במקרה שכל אלה לא עוזרים, פסיכיאטר יכול גם לרשום תרופות נוגדות דיכאון".

תגיות: דיכאון חורףדיכאוןעצבות

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}