אילוסטרציה אילוסטרציה

איך להתמודד עם עצבות עונתית פתאומית?

סובלים מתסמיני דיכאון פתאומיים? כדאי לבדוק את לוח השנה. דיכאון עונתי מאובחן בימינו אצל שיעור לא מזערי מקרב אוכלוסיית העולם

שינויים בדפוסי השינה, במצב הרוח ובהתנהגות הם רק חלק מהסימפטומים המאפיינים את מי שסובל מהפרעה רגשית עונתית. אולי לא במקרה קיבלה ההפרעה הזו את ראשי התיבות באנגלית SAD, שפירושן 'עצוב'.

מדובר בהפרעת דיכאון שמופיעה בדרך כלל אצל אנשים במהלך חודשי החורף, אך לא רק. היא עשויה להתרחש גם בתחילת הקיץ. תאוריות מובילות רבות מציעות ששינויים באור השמש הם הסיבה האפשרית לכך, אבל ההפרעה הזו לא מתרחשת רק בחורף או בקיץ. לעתים היא מתרחשת גם באביב. "אם אתם חווים דיכאון קצר מועד שכזה, אתם לא לבד", מבטיחה הפסיכולוגית קנדרה קובלה.

על פי ניתוח נתונים מעמיק של השנים האחרונות, ההפרעה הזו משפיעה על 1.4-9.7% מכלל האנשים החיים בצפון אמריקה, והסובלים ממנה יחוו דיכאון למשך מספר חודשים שכולל בעיות שינה, קושי בריכוז, שינויים בתיאבון, מחשבות אובדניות או מחשבות על מוות, תחושת איטיות או סערה פנימית קיצונית, אנרגיה נמוכה, איבוד עניין וטעם ועוד.

במקרים ספציפיים של דיכאון שאובחן כדיכאון עונתי יכולים לבוא לידי ביטוי גם נדודי שינה, התנהגות אלימה (מילולית ופיזית) חוסר שקט, תסיסה ועצבנות, חוסר שליטה בפחדים וחרדות.

מתי צריכה להידלק נורה אדומה? "כשהדיכאון נמשך לשנתיים או יותר ברציפות", מסבירה ד"ר קובלה. "אלא אם כן אתם מטפלים בו ממש בזמן, ואז הוא עשוי לעבור לפני כן", היא מסכמת.

איך מטפלים בהפרעה? ראשית יציעו אנשי המקצוע תרופות להרגעת חרדות, שלרוב יתחילו לפעול כחודש מתחילת נטילתן. לצד הטיפול התרופתי יציעו טיפולים אלטרנטיביים כדוגמת פסיכותרפיה, CBT ו… טיפול שמכונה בשפה המקצועית "טיפול באור לסובלים מ-SAD". היות וההפרעה מתרחשת לרוב בחורף (נדיר שמתרחשת בקיץ), אנשי המקצוע סבורים שחשיפה קבועה ומתוכננת לאור עשויה לסייע בהתגברות על תסמיני ההפרעה.

תגיות: נפשדיכאון

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}