התזונה שלנו מפעילה 'כפתורי הגנה' בגוף: מחקר חדש על קולטני PPARs
הגוף שלנו הוא מכונה מופלאה שמבצעת אינספור תהליכים בכל רגע. מחקר חדש מצא דרך לתמוך בתהליכים הללו בעזרת חומרים טבעיים הנמצאים בתזונה מן הצומח
- רועי דר
-
אא
בכל רגע, מיליוני תהליכים מתרחשים בגופנו מבלי שנשים לב. הגוף מווסת את רמות הסוכר, מחלק את האנרגיה לכל תא, שומר על שומנים ברמה תקינה ומגן עלינו מזיהומים ומחלות. בתוך שגרת החיים העמוסה שלנו, אנחנו כל כך עסוקים בלרוץ ולרדוף שאנחנו שוכחים עד כמה המערכת שעומדת מאחורי כל זה מורכבת ומופלאה. כל דבר שאנחנו מכניסים לגוף – כל מזון, משקה או חומר – משפיע על התהליכים הפנימיים האלו. החומרים הללו מהווים טריגר, מעין אות שמעורר את הגוף לבנות את עצמו מחדש ולהתאים את הפעילות שלו בהתאם למה שנכנס אליו.
הגוף שלנו הוא מכונה משוכללת שזקוקה לטיפול ותשומת לב מתאימים כדי לפעול כראוי, אבל לא תמיד אנחנו מתייחסים אליו כך. חוסר המודעות לצרכים האמיתיים של הגוף, הפיתוי שבמזונות ובתוצרים סינתטיים, והנגישות הרבה לאוכל שאינו בריא – כל אלה מובילים אותנו לעיתים קרובות לקבל החלטות שמזיקות לנו בטווח הארוך. הבחירות האלה לא רק מחלישות את מערכות הגוף, אלא גם עלולות לגרום לתופעות לוואי מסוכנות, כמו דלקות כרוניות, סרטן, סוכרת ומחלות נוספות.
את חשיבות הבחירות שלנו מוכיח שוב מחקר חדש על קולטני PPARs, קולטנים מיוחדים שנמצאים בתאים שלנו ותורמים לשמירה על האיזון הבריאותי. הקולטנים האלו פועלים כמו כפתורי הפעלה שמווסתים תהליכים חיוניים בגוף. כשהם מופעלים, הם עוזרים לשלוט על דברים כמו רמות השומנים, הסוכר והאנרגיה, וגם עוזרים למערכת החיסונית לשמור על איזון. המחקר מצא שיש חומרים טבעיים – כמו כאלה שנמצאים בפירות, ירקות וצמחים – שיכולים "להפעיל" את הקולטנים האלו ולעזור להם לתמוך בתפקוד תקין של הגוף, מה שעשוי למנוע את אותן מחלות שאכילה לא רגישה עלולה לגרום להן.
בחכמת היהדות קיימת תפילה עתיקה שמזכירה לנו את הפלא שבגופנו: ״ברוך אתה... אֲשֶׁר יָצַר אֶת הָאָדָם בְּחָכְמָה וּבָרָא בוֹ נְקָבִים נְקָבִים חֲלוּלִים חֲלוּלִים. גָּלוּי וְיָדוּעַ לִפְנֵי כִסֵּא כְבוֹדֶךָ, שֶׁאִם יִפָּתֵחַ אֶחָד מֵהֶם אוֹ יִסָּתֵם אֶחָד מֵהֶם, אִי אֶפְשַׁר לְהִתְקַיֵּם וְלַעֲמוֹד לְפָנֶיךָ אֲפִילוּ שָׁעָה אֶחָת״. ברכה זו נאמרת מדי יום בכל פעם שבן אדם עושה את צרכיו, ומדגישה את המורכבות העצומה של הגוף האנושי, שמורכב מ"נקבים נקבים, חלולים חלולים". הברכה מזכירה לנו שהגוף בנוי ממערכת של תהליכים עדינים שתלויים זה בזה, כך שכל פעולה יומיומית, אפילו פשוטה ומובנת מאליה, מתאפשרת בזכות חוכמה עמוקה ושילוב אינסופי של מנגנונים.
כילדים, כמעט כל דבר סביבנו מעורר בנו סקרנות ושמחה – ענף מרשרש, פרפר שמרחף מול עינינו, ולפעמים אפילו פעולות פשוטות כמו נשימה ותנועה. אך ככל שאנחנו מתבגרים, הדברים האלה נהיים מובנים מאליהם. במקום להתפעל, אנו מתרגלים לראותם כנתונים קבועים, עד שרק כאשר משהו לא פועל כשורה – אנו נזכרים שוב בפלא. ברכת "אשר יצר" היא ניסיון לשמר את אותה תחושת התפעלות פשוטה. אם נצליח לעצור לרגע ולחשוב על הדברים הפשוטים הללו, נשמר בתוכנו תחושת פליאה טבעית, כזו שמחזירה לנו את שמחת הילדות ושומרת על גישה חיובית ומוקירה לחיים הבוגרים שלנו. יותר מכך, נדע להודות על הגוף המופלא שקיבלנו, ולעשות את הבחירות הנכונות כדי לשמור על בריאותו.