מה תפקידם של הורמוני הסטרס, ולמה אי אפשר לתת להם להשתולל?

הורמוני הסטרס ממלאים תפקידים חשובים בגוף, אבל חשיפה מופרזת אליהם מובילה לנזקים רבים

נדמה שאין זמן מתאים יותר לדבר על התפקוד של הורמוני הסטרס בגופנו, כמו כעת. הורמוני הסטרס - כמו קורטיזול ואדרנלין, ממלאים תפקיד חשוב בתגובת הגוף שלנו ללחץ, וחשוב מאוד שנכיר אותם ואת ההשפעות שלהם, מקרוב.

התפקיד הראשון: הכנת הגוף

הורמוני הלחץ משתחררים מגופנו כאשר אנחנו מתמודדים עם איום או לחץ, ומטרתם היא 'להכין את הגוף שלנו  לפעולה'. הם מגבירים את קצב הלב, לחץ הדם וקצב הנשימה, ומספקים לגוף פרץ של אנרגיה, כדי להתמודד עם האיום או לברוח ממנו.

התפקיד השני: ויסות האנרגיה

הורמוני סטרס עוזרים לווסת את רמות האנרגיה, על ידי הגברת הייצור והשחרור של גלוקוז (סוכר) לזרם הדם. הצעד הזה בעצם מספק לגוף מקור מיידי של אנרגיה להתמודד עם המצב המלחיץ.

התפקיד השלישי: מודעות ומיקוד מוגברים

הורמוני הלחץ נועדו לשפר את הערנות, הדריכות והמיקוד, כדי שנוכל לנווט את היכולת שלנו דרכם.

התפקיד הרביעי: דיכוי דלקות בגוף

הקורטיזול הוא בעל תכונות אנטי דלקתיות. בזמן שחרור שלו בגוף, בין היתר ישנו תהליך של דיכוי דלקות, מה שיכול בהחלט להועיל בטווח הקצר, כאשר מתמודדים עם פציעות או זיהומים.

עם זאת, לחשיפה ממושכת או מוגזמת להורמונים אלו, יכולות להיות השפעות שליליות הן על הבריאות הפיזית והן על הבריאות הנפשית. להלן כמה חסרונות:

סיכון מוגבר לבעיות בריאות:

מתח כרוני ושחרור ממושך של הורמוני לחץ יכולים לתרום לבעיות בריאותיות שונות, היות והגוף עלול לתקוף את עצמו וליצור בעיות קרדיווסקולריות, כגון לחץ דם גבוה ומחלות לב, תפקוד מערכת החיסון פגועה, הפרעות עיכול והפרעות שינה.

תפקוד קוגניטיבי לקוי:

הורמוני לחץ מוגזמים עלולים להפריע ליכולות הקוגניטיביות כגון זיכרון, ריכוז וקבלת החלטות. זה עשוי להקשות על חשיבה בבהירות, מה שיוביל להפחתת הפרודוקטיביות והביצועים.

הפרעות רגשיות:

עלייה ברמות הורמוני הלחץ יכולה לתרום להפרעות במצב הרוח, ולהגביר חרדה ודיכאון, עצבנות, כעס וחוסר יציבות רגשית.

דפוסי שינה מופרעים:

הורמוני סטרס יכולים לשבש את מחזור השינה-ערות, ולהוביל לקשיים בהירדמות, להישאר לישון או לחוות שינה נינוחה. זה יכול להחמיר עוד יותר את רמות הלחץ ולתרום לעייפות ולישנוניות בשעות היום.

פגיעה במערכת העיכול:

מתח כרוני יכול להשפיע לרעה על מערכת העיכול, ולהוביל לבעיות כמו כיבי קיבה, תסמונת המעי הרגיז (IBS) ובעיות אחרות במערכת העיכול.

תגיות: סטרסלחץמתחחרדה

אולי יעניין אותך גם

תוכן חם שלא כדאי לפספס

חדש ב-VLU PLAY
{{ item.duration_text }}